U BERANAMA ODRŽAN KARAVAN TEHNOLOŠKOG PREDUZETNIŠTVA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Seminar na temu „Karavan tehnološkog preduzetništva u Crnoj Gori“, namijenjen mladima, koji žele da se odukuju u oblasti tehnološkog preduzetništva održan je danas u Beranama.

Cilj projekta je podizanje poslovnih kapaciteta mladih kroz edukaciju u preduzetništvu. Predjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, koji je inicirao održavanje seminara, govorio je o naporima lokalne samouprave u pokretanju preduzetništva kao i aktivnostima koje je preduzela opština u cilju stvaranja što povoljnijeg ambijenta za pokretanje biznisa, uopšte građana, naročito mladih.

Kada je riječ o lokalnoj samoupravi, ta pomoć je nupitna i uvijek će postojati, rekao je Šćekić, dodajući da je to doprinos kako bi mala i srednja preduzeća, početnici u biznisu, porodične firme, našli svoje mjesto u našem gradu.

„Ućiničemo sve da na ovaj naćin oživimo preduzetnićki duh i motivišemo ljude na pokretanje sopstvenog posla. U tom pravcu, formirali smo Biznis zonu u kojoj preduzetnici mogu dobiti prostorije za korišćenje na period od 10 do 30 godina.Ti preduzetnici su oslobođeni od lokalnih taksi u iznosu od 90 do 100 procenata. U okviru lokalne samouprave, formirali smo i Biznis Centar koji pruža podršku svima, a naročito mladim preduzetnicima, što još jednom potvrđuje tezu da mladima pružamo šansu da ostanu u svom gradu” objasnio je Šćekić.

foto: Opština Berane

U okviru Biznis Centra, preduzetnici mogu koristiti prostorije u kojima mogu razvijati svoj biznis, rekao je Šćekić, dodajući da je lokalna uprava izdvojila 10.000 eura za razvoj ženskog preduzetništva.

„Sve ove činjenice potvrđuju tezu da smo davali i da ćemo ubuduće davati podršku za razvoj preduzetništva na ovim prostorima”, rekao je Šćekić navodeći da ovakve akcije mogu biti dodatni input mladim preduzetnicima da im budućnost bude u našem gradu i u našoj Crnoj Gori.

„Pozvali smo sve mlade ljude i zainteresovane da ne dozvole da im državni posao bude jedini pravac i smjer. Iskustvo govori da svoje znanje i kreativnost mogu iskoristiti za pokretanje sopstvenog biznisa, koji sa jedne strane pruža veću slobodu, a s druge strane veće prihode“, dodao je on.

„Izazovi crnogorske ekonomije“, tema je o kojoj je na seminaru govorio Predrag Zečević, urednik Portala Analitika, koji objašnjava zašto mladi Berana treba da se odluče za sopstveno preduzetništvo.

Zečević je postavio pitanje – Kako spriječiti odlazak mladih iz Berana, kako ne bi postali jeftina radna snaga na Primorju ili Podgorici.

„Ukoliko država dozvoli odlazak mladih sa sjevera i oni postanu jeftina radna snaga ostatka države, efekat će biti nerazvijeno primorje i Podgorica, a Berane će ostati bez mladih ljudi”, smatra Zečević uz napomenu  da Vlada i država mogu pomoći velikim investicijama u infrastrukturi, jeftinim kreditima za razvoj privrede i uključivanjem međunarodnih organizacija u finansiranje pojedinih projekata.

Projekat “IPARD“, kojim se finansira poljoprivreda, a za koje Beranci masovno apliciraju, jedna je od ideja kako zadržati Berance u Beranama, rekao je Zećevič, istićuči da su Beranci jako vrijedni i čestiti ljudi, ma gdje zasnovali svoj biznis.

foto: Opština Berane

Na seminaru je govorio prof. Dr Radovan Stojanović, koji je pokušao da da odgovor na pitanje „Zašto je tehnološko preduzetništvo važno za razvoj Crne Gore“. Zašto tehnološko preduzetništvo, tema je kojom se bavio Vladimir Jelić iz Čačka, dok je o preduzetnišvu i značaju marketinga govorio Dimitrije Dragović, ispred kompanije „MD Momo“.

Predavači na pomenutu temu bili su i Miodrag Nikač i Dr Dmitri Tarasov.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

                                        Romana Lalić/ Aleksandar Magdelinić

Share.

About Author

Leave A Reply