Trofejni primjerak ulovljen u Limu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedan od najvećih primjeraka mladice ulovljen je u beranskoj fly fishing zoni “ploče”, koja je sudeći po fotogafiji i sjedočenju ribilovaca dugčka preko jednog metra i teška oko 12kg.

“Kraljicu bukova” ulovio je Ivica Rajković iz Kolašina, jedan od najboljih mušičara u našoj državi.

“Dan hladan i maglovit idealna je prilika da se pokuša uloviti mladica. Ekipa SRK “Kolašin” u sastavu Ivica Rajković i Vlatko Peković odlučila je da dan provede u Beranama na rijeci Lim i da pokušamo da prevarimo neku mladicu. Po samom dolasku na rijeku shvatili smo da su mladice u lovu. Bili smo oprezni od samog starta i veoma pažljivo pratili naše mamce. Ubrzo je počela i akcija. Prvo smo izvadili i naravno vratili nekoliko manjih mladica a kasnije smo počeli da dobijamo i veće mladice od 70 i 80 cm. Mijenjali smo veličine mamaca(strimera) i dobijali nove mladice” priča za Radio Berane Rajković.

Prema njegovim riječima, borba sa ovim trofejnim primjerkom bila je teška.

“Na prvi zabacaj strimera dobijam našu sedmu mladicu za taj dan. Poslije kraće borbe vraćam uhvaćenu ribu u vodu i nastavljam ribolov. Svega par zabacaja i strimer napada krupna mladica na istom mjestu. Odmah sam znao sam da ću imati problema sa tom ribom. Vlatko je odma došao da mi pomogne. Mušičarski štap klase 8 nije baš štap namijenjen za lov krupnih predatora. Morao sam biti strpljiv. Riba je nekih 15-tak minuta stajala na jednoj poziciji. Iako sam znao da treba da je natjeram da se pomjeri da nebi skupljala snagu to nijesam uspio da uradim. Poslije 15 min već osjećam da je počela da se zamara i krenuo sam da je pomjeram prema meni. Na kraju iscrpne borbe Vlatko hvata mladicu u plitkoj vodi i našoj radosti nema kraja. Osma riba tog dana i najveća mladica do sada stavili su tačku na ovaj savršen mušičarski dan. Riba je vraćena živa i zdrava u vodu da još nekom sjutra priušti možda i veće uživanje nego meni” kaže na ovaj vješti ribolovac.

Rečeno jezikom ribilovaca, riba je tog dana “dobro radila”, pa je osim primjerka koji je Rajković upecao, ulovljeno još sedam mladica.

“Obzirom na veličinu mladice koja je ulovljena, reklo bi se da je stari je stanovnik mušičarske zone u Beranama. Mi u Sporsko ribolovbom klubu Lim ponosimo se ovim primjerkom, jer je ona potvrda dobro obavljenom poslu i zalaganju ribočuvarske službe” kazao je Boško Vulević.

U Beranama postoje tri revira, od kojih su dva fly fishing po jedan Limu i Bistrici, kao i jedan varaličarski revir u Tifranu.

Milena Bubanja Obradović

Share.

About Author

Leave A Reply