TRAŽE 27.180 VAKCINA PROTIV GRIPA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Javna ustanova Apoteke Crne Gore “Montefarm” objavila je juče tender za nabavku vakcine protiv sezonskog gripa, procijenjene vrijednosti 244.620 eura.

U dokumentaciji piše da je zdravstvenom sistemu za predstojeću sezonu sezonskog gripa potrebno 27.180 doza ove vakcine. Ponude se podnose do 2. septembra, a rok isporuke je najduže 45 dana od dana narudžbe. Između ostalog, ponuđač je u obavezi da cjelokupnu traženu količinu dostavi “Montefarmu” odjednom, prenosi portal “Vijesti”.

Nadležni su za prethodnu sezonu gripa na jesen 2020. godine nabavili 31.000 doza vakcine protiv gripa, koje su isporučene zdravstvenim ustanovama.

Interesovanje za imunizaciju protiv sezonskog gripa usred kovid epidemije bilo je nikad veće. Vakcinacija je počela 2. novembra dok je “Montefarm” već nakon dva dana dobio zahtjeve skoro svih domova zdravlja da su količine koje su planirane nedovoljne, da je odziv za vakcinaciju iznad njihovog očekivanja i da su količine pri kraju.

”Montefarm” je od Vlade naknadno tražio novac za hitnu nabavku dodatnih 10.000 doza vakcine protiv gripa.

Potrebnu količinu vakcine protiv sezonskog gripa planiraju javne ustanove u koordinaciji sa Institutom za javno zdravlje (IJZ), a podaci se u formi plana pismeno dostavljaju “Montefarmu”, koji raspisuje tender.

Iz IJZ je početkom godine saopšteno da tokom tri i po mjeseca nije registrovan sezonski grip i da je testirano tridesetak osoba sa simptomima.

Ta ustanova tokom jeseni i zime 2020/2021. nije objavljivala redovne epidemiološke izvještaje o nadzoru nad sezonskim gripom, za razliku od prethodnih godina.

Share.

About Author

Leave A Reply