Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture kontrolisao policiju u Beranama i Andrijevici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture NPM na čelu sa zamjenicom zaštitnika Zdenkom Perović, obavio je nenajavljeni, kontrolni obilazak Centra bezbjednosti Berane i policijske stanice u Andrijevici, saopšteno je danas iz kabineta zaštitnika ljudskih prava sloboda.

Kako je saopšteno, tokom obilaska je utvrđeno da je ispoštovan dio preporuka NPM-a, koje su prvi put upućene u Godišnjem izvještaju NPM-a 2015. godine.

“Preporuke su se odnosile na unapređenje materijalnih uslova u prostorijama za zadržavanje, u kojima borave zadržana lica najduže do 72 sata. Stare prostorije ni u kom pogledu nijesu bile uslovne – kada je u pitanju dotupnost vode za piće, adekvatnog prirodnog osvjetljenja, sanitarnog čvora itd”, navode u toj instituciji.

Berane nekad
Berane danas

Ističu da su nove prostorije, koje su izmještene iz podrumskog dijela i nalaze se u blizini dežurne službe, u upotrebi nekoliko mjeseci.

“Međutim, zapažanja NPM su da i u odnosu na njih treba ispoštovati potrebne standarde – opremljenost prostorija shodno kvadraturi, dostupnost sredstava za higijenu u toaletu (naročito ako se uzme u obzir aktuelna situacija sa korona virusom)”, navode u kabinetu zaštitnika.

NPM je takođe utvrdio da nije ispoštovana preopruka u odnosu na precizno vođenje evidencija.

“Naime, pojedine evidencije nemaju arhiviran informativni list, nemaju potpise zadržanih lica ili policijskih službenika. Napominjemo da su svi ovi segmenti važni u prevenciji zlostavljanja i nedozvoljenog postupanja prema licima lišenim slobode”, dodaju u kabinetu ombudsmana.

Održan je i sastanak sa načelnikom Centra bezbjednosti Darkom Ćorcem i izuzeta je određena dokumentacija vezano za nedavna hapšenja zbog blokade puta kod Andrijevice, gdje će Zaštitnik postupati u okviru postupka pokrenutog po sopstvenoj incijativi.

Tim NPM-a nenajavljeno je posjetio i policijsku stanicu u Andrijevici.

“Od zamjenika komandira Budimira Koraća tražene su informacije o organizaciji i funkcionisanju ove policijske stanice. Prostorije za zadržavanje u objektu stavljene su van upotrebe, ali se vodi dokumentacija o lišenjima slobode. Upravo je dio dokumentacije bio u fokusu analize NPM-a, koja je izuzeta radi daljeg postupanja”, naglasili su u ombudsmanovom kabinetu.

Izvor-cdm

Share.

About Author

Leave A Reply