TESTOVI SA EKSTERNE MATURE ĆE SE PONOVO PREGLEDATI I OCIJENITI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Vojinović danas primio predstavnike roditelja učenika koji su izvršili uvid u test iz crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti i upoznao ih sa zaključkom Državne maturske komisije, prenosi Portal RTCG.

Predstavnici roditelja su, dodaje se, prihvatili predlog ministra Vojinovića i Državne maturske komisije. 

“Državna maturska komisija je održala hitan sastanak i donijela sljedeći zaključak: Preporučuje se Ispitnom centru da komisija za ocjenjivanje testova iz crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti, ponovo vrednuje testove učenika koji nijesu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta. Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata teku rokovi za uvid i prigovore za sve kandidate”, piše u saopštenju Ministarstva. 

Protestuju zbog loših rezultata (Foto: Čitalac Portala RTCG)

Grupa maturanata okupila se ranije danas ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja. Jedan od njih štrajkovao je glađu kako bi ukazao da su nepravedno optuženi da su prepisivali. Upornost je dovela do toga da su iz Ispitnog centra pozvali profesore na sastanak.

Veliki broj njih, čak 533, uglavnom sa sjevera naše države, gotovo sve lučaši i đaci generacije imali su nula bodova. 

Video: RTCG

Neki od đaka govorili su za TVCG i istakli da je riječ o nepravdi, te da niko od profesora ne bi dozvolio da učenici rade test uz mobilne telefone.

I Luka Vojinović je danas počeo štrajk glađu u prostorijima Ministarstva, zbog toga što, kako ističe, nije prepisivao.

Ponudili su mu “da će njegov test biti pozitivno ocijenjen”, ali, kako kaže, nije pristao na to jer želi da se izbori ne samo za sebe već i za sve one koji su nepravedno optuženi. 

Prema riječima profesorice književnosti Ljerke Petković iz Berana ta djeca su preživjela tešku dramu o kojoj, kako navodi na svom Fejsbuk profilu, niko ne želi da progovori.

“Toliko učenika je dobilo 0 bodova na eksternom maturskom ispitu iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, sa obrazloženjem da su prepisivali. Tokom ispita nisu opomenuti. Ko može da utvrdi ko je prepisivao, a ko nije?”,upitala je ona.

Kako navodi, među njima su učenici generacije, odlikaši koji su sigurno samostalno radili i bili spremni za ispit, kao i za sve zadatke tokom školovanja.

“Ko je to sebi dao toliku moć da zaustavi mlade živote u uzletu i sasiječe njihove prve korake? Učenicima koji su tražili uvid u testove upravo daju objašnjenja “da su se na njima kola slomila”, a tokom objavljivanja rezultata ocjene su se mijenjale od nula bodova do petice, i nazad. Sistem je pao!”, navodi Petković.

Sa druge strane nekoliko profesora sa kojima smo razgovarali tvrde da je evidentno da su prepisivali.

“Nijesu pisali čak ni svojim riječima nego je svako pisao isto. Ovome se mora stati na kraj”, kazao je jedan od profesora Portalu RTCG.

Iz Ispitnog centra nijesu odgovorili na pitanja Portala RTCG na koji način su ustvrdili da su djeca prepisivala, kao ni da li će poništiti ispit.

Share.

About Author

Leave A Reply