TESLA MEDICAL donirala slušni aparat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tesla medical klinika poklonila je slušni aparat Slobodanu Marseniću, osobi sa oštećenim sluhom, kome je na taj način značajno unaprijeđen kvalitet života.

” Zahvaljan sam što sam dobio novi slušni aparat i mogu reći da sam veoma zadovoljan kako me služi. Posebno mi je važno što nisam morao da putujem za Podgoricu ili Cetinje da bih ga uzeo, već sam to mogao da uradim ovdje u Beranama. Zato mislim da je važno da se otvori Centar za sluh i govor, jer je puno onih koji trebaju ovaku pomoć” kazao je Marsenić, član Organizacija gluvih i nagluvih.

Ova zdravstvena ustanova nedavno je unaprijedila svoju uslugu otvaranjem slušnog studija i specijalizovanog maloprodajnog objekta za slušna pomagala.

Ovaj korak samo je početak planiranih inovacija, usmjerenih ka otvaranju Centra za sluh i govor, koji će biti jedini takve vrste u Crnoj Gori.

” Otvaranjem slušnog studija krenuli smo u jedan izuzetno važan poduhvat, a to je da Berane dobije jedan moderan i visokofunkcionalan Centar za sluh i govor. Time ćemo unaprijediti nivo zdravstvene zaštite koja je dostupna, ne samo građanima Berana nego i onim koji dolaze iz susjednih gradova. Za sada javni sektor nije prepoznao značaj otvaranja takvog centra, koji je neophodan kako bi smo dijagnostiku u ovoj oblasti podigli na viši nivo” kazala je doktorka Andrijana Rodovanić, specijalistkinja ORL i akustike.

Ona je naglasila da će ova zdravstvena ustanova uputiti zahtjev Fondu zdravstva, kako bi omogućili da osobe sa oštećenjem sluha koriste ove usluge koriste o trošku države, ali da će ta procedura potrajati nekoliko mjeseci.

” Vjerujemo da će Fond pozitivno odgovoriti na naš zahtjev, te da će na taj način biti smanjeni troškovi korisnika pri nabavci slušnih pomagala. Suština nije samo dobiti slušni aparat, već ga adekvatno prilagoditi individualnoj potrebi korisnika, servisiati ga na pravilan i stručan način i učiniti kvalitet života korisnika boljim” dodaje ona.

 Kako navodi doktorka Radovanić probleme sa sluhom ima sve više pacijenata, a to potvrđuje i statistika Organizacija gluvih i nagluvih, prema kojoj u opštinama Berane, Rožaje, Plav, Andrijevicu, Gusinje i Petnjica ima 120 lica koje koriste slušni aparat.

” Veliki broj naših članova, njih 120 koristi slušne aparate, od toga 55 je mladih osoba. Taj broj stalno raste, samo u 2021. godini otkriveno je da aparat treba da nosi 48 lica. Za ovu godinu trenutno imamo podatke koji govore da ima oko 80 novih korisnika. Ovo se odnosi na svih šest opština u kojima mi imamo svoje članove” kazao je predsjednik te organizacije Stojan Kukalj.

U okviru planiranog Centra biće organizovana obuka tehničkog kadra, koji će vršiti aplikaciju slušnog aparata korisniku, a nju će sprovoditi renomirana firma “Alfa” iz Kragujevca.

Otvaranje Centra za sluh i govor, prema riječima potpredsjednika Opštine Berane Damjan Ćulafić, ima višestruk značaj, te će lokalna samouprava pružiti svu potrebnu podršku da se to realizuje prema planu.

” Opština Berane podržava napore da se jedan ovakav Centar otvori u Beranama, prije svega što će se time podići nivo zdravstvene zaštite i usluga dostupnim u našem gradu. Osim toga, to znači i otvaranje novih radnim mjesta za ljude iz ove struke. Posebno treba naglasiti koliko će to biti važno za osobe koje imaju problema sa sluhom što će moći da u Beranama riješe svoj zdravstveni problem” kazao je on.

Milena Bubanja Obradović

Share.

About Author

Leave A Reply