SVJETSKI DAN SEKSUALNE I REPRODUKTIVNE SVIJESTI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

HPV SKRINING ZA ŽENE OD 30 DO 42 GODINE

Svjetski dan seksualne i reproduktivne svijesti, obilježava se 12.februara, kako bi se skrenula pažnja na zdravstvene probleme vezane za polno i reproduktivno zdravlje.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) svakog dana više od milion osoba dobije neku infekciju koja se prenosi seksualnim putem. Najviše inficiranih je među adolescentima i mladima koji najčešće nisu svjesni da su zaraženi, pa to može imati negativan uticaj na njihovo buduće seksualno i reproduktivno zdravlje. 

Centar za seksualno i reproduktivno zdravlje beranskog Doma zdravlja nastoji da ženama sa teritorije naše i susjednih opština skrene pažnju na značaj prevencije bolesti koji se prenose seksualnim putem, a od prošle godine u ovoj ustanovi sprovode u organizovani  HPV skrining.

“HPV je infekcija koja se prenosi seksualnom putem, a postoji preko 200 tipova ovog virusa. Onkogeni tipovi ovog virusa mogu biti uzrok raka grlića materice, zato je ovaj skrining jako važan. Prošle godine smo imali ciljnu grupu žene od 30 do 35 godina, a prema rezultatima koje smo dobili, kod nas je samo 16 odsto od 300 testiranih žena pozitivno na ovaj virus” kazala je primarijus dr Svetlana Balać i dodala da dio pacijentkinja koje su pozitivne na HPV uspije da se izbori sa infekcijom, dok druge postanu hronični nosioci virusa.

Žene koje spadaju u ovu starosnu kategoriju dobiće poziv da u Centru za reproduktivno i seksualno zdravlje urade besplatan HPV test.

“Naše pacijentkinje dobiće poziv da dođu i urade test, koji je potpuno bezbolan, jer podrazumijeva samo uzimanje brisa. Nakon toga uzorak šaljemo u Institut za javno zdravlje i već za desetak petnaestak dana dobijamo rezultate” objasnila je Balać.

Kako je Balać kazala skrining na HPV virus prvi je korak, nakon kojeg ukoliko se utvrdi da je rezultat pozitivan pacijentkinja treba da odradi Papa test, a ako je i on pozitivan, pa postoji sumnja na neku od premalignih i malignih bolesti radi se biopsija.

“Čak i ako je HPV test pozitivan, to ne mora da znači ništa, jer se prema podacima oko 60 odsto žena u određenom period se izbori sa ovim virusom. Samo jedna od 300 žena koje su pozitivne oboli od neke od premalignih i malignih bolesti” pojasnila je ona.

Dr Balać je apelovala na žene da redovno dolaze na kontrolne preglede, naglasivši da je ženama koje nemaju nikakvih tegoba dobvoljan pregled jednom u dvije tri godine, dok je onima koje su HPV pozitivne pregled preporučljiv jednom godišnje.

Bolja informisanost stanovništva o seksualno prenosivim bolestima treba da rezultira smanjivanjem učestalosti rizičnih oblika ponašanja, ranim prepoznavanjem bolesti, skraćivanjem intervala od nastanka prvih kliničkih simptoma do postavljanja dijagnoze, boljim prihvatanjem terapije i većom učestalošću kontrolnih pregleda po završetku liječenja.

Aleksandra Vešović
Milena Bubanja Obradović

Share.

About Author

Leave A Reply