SVI ZA ČISTIJI GRAD

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dolaskom proljeća i lijepog vremena, Komunalno preduzeće Berane, pored svojih redovnih poslova, intenziviralo je aktivnosti na uređenju grada uklanjanjem nelegalnih divljih deponija, uljepšavanjem javnih zelenih površina…

Jedan od najvećih problema koji, prema riječima direktora Komunalnog preduzeća Milana Lekića nije nerješiv, jeste višedecenijski problem divljih deponija koji je pospješen promjenom načina života koju odlikuje povećana potrošačka aktivnost građana.  

„Motivisani željom da Berane bude čist grad, aktivirali smo se da ga prvo očistimo u potpunosti, ali i da tu čistoću održavamo u saradnji sa sugrađanima. Zato smo otpočeli akciju „Uklonimo divlje deponije“. Akciju smo počeli 1. novembra, i tokom jeseni prošle godine uklonili smo 19 većih i manjih deponija. Tokom zimskih mjeseci akcija je bila pauzirana, ali sa dolaskom sunčanih dana smo nastavili sa njenim sprovođenjem“, kazao je Lekić i pojasnio da deponije uklanjaju na način da osim kupljenja otpada, radnom zemljom saniraju cijelu površinu uz postavljanje adekvatne ograde ili obavještenja.

Kaže da je broj deponija koje planiraju u cjelosti da uklone vrlo teško utvrditi i da je prema popisu deponija, koji je 2021. godine urađen u saradnji sa Sekretarijatom za komunalno-stambene poslove, na teritoriji koja je bliža gradskoj zoni, evidentirano njih 35.  

Referent sakupljanja i odvoza otpada i zaštite životne sredine Budimir – Budo Laban, precizirao je da se na području naše opštine svakodnevno sakupi od 25 do 30 tona otpada.

„Svakodnevno dva vozila u prigradskim naseljima i na seoskom području sakupe od osam do deset tona otpada. Možete zamisliti samo šta bi se desilo da ne čistimo ta područja i gdje bi sav taj otpad završio. Iz grada svakodnevno odvozimo od 15 do 20 tona otpada, s tim što će se te količine povećavati tokom sezone“, kazao je Laban.

Apelovao je na građane i sve privredne i poslovne subjekte da im pomognu da grad bude čistiji.

„Time bi nam u značajnom procentu, do 30 odsto olakšali rad i pokazali da kao i mi brinu o očuvanju i zaštiti životne sredine“, poručio je Laban.

Sakupljeni otpad se odvozi u Rujišta na privremeno odlagalište, za koje je produžen rok korišćenja na pet godina.  

„Sanacija odlagališta se vrši redovno na način što se periodično nasipa i oblaže zemljom. Potrebno je napraviti takozvani grudobran sa zapadne strane odlagališta, kako bi se formirala kada u kojoj će se naći sav deponovani otpad“, kazao je Lekić.

Komunalno preduzeće Berane sastoji se od sedam radnih jedinica i to – čistoća i gradsko zelenilo, mehanizacija i odvoz smeća, gradske pijace, gradsko groblje i kapela, održavanje lokalnih puteva, inkasantska služba i sklonište za zaštitu napuštenih i izgubljenih pasa.

Andrija Turčinović/Snežana Milić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply