SVETOSAVSKA AKADEMIJA U ZNAKU 8 VJEKOVA AUTOKEFALNOSTI SPC

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eparhija Budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Berane organizuju Svetosavsku akademiju koja će biti održana danas u Centru za kulturu, sa početkom u 19 časova.

“Svetosavska akademija je nešto po čemu je Berane prepoznatljivo, ovogodišnji program kao i uvijek je jako sadržajan. Imamo puno gostiju sa strane, dolazi nam prof. dr Drago Perović , filosof koji predaje grupu istorijskog filozofskih predmeta, a koji je poznat kao jako dobar besjednik. Nastupiće i Beogradski muški hor u kojem pjeva osam operskih pjevača, a pod vođstvom đakona Vladimira Rumenića. Iz Beograda nam dolazi i guslar
Slavko Jeknić, koji je sigurno malo poznatiji kod starijih. Ono je po čemu Akademija prepoznata su svakako učesnici iz našeg grada, od voditelja Vaska Dragovića i Jelene Božović, zatim solistkinje Jelene Ristić i njenog partnera koji svira tarabuku i naš crkveni hor Sveta mati Anastasija, koji vodi Dejan Vučetić” kazao je Damjan Ćulafić iz Crkvene Opštine Berane.

Damjan Ćulafić, Crkvena opština Berane

Svetosavska akademija se u Beranama organizuje 19 put, a sabranje će i ove godine blagosloviti Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

” Važno je naglasiti da se ove godine naršava osam vjekova od dobijanja autokefalnosti, kao i to da je Eparhija Budimljansko-nikšićka sa sjedištem u manastiru Đurđevi stupovi četvrta eparhija koju je osnovao sv. Sava. Olat za kojim vladika Joanikije drži službu, je isti onaj koji je bio i kada je sv. Sava osnovao eparhiju. Istoriografija je saglasa u tome da je sv. Sava osnivao eparhije u najvitalnijim sredinama, što govori o značaju koju ima naš manastir” dodao je on.

Pored Svetosavske akademije, u Beranama se tradicionalno organizuje i Akademija sv. Simeona Mirotočivog osnivača Srpske pravoslavne crkve.

“Nikada nije bilo važnije da se ukaže na značaj njihovog djela ego u ovom vremenu. Nije moguće odvojiti sv. Simeona i sv. Savu. Iako je sv. Sava tjelesno Simeonov sin, on je njegov duhovni otac, pa samim ti i praznik sv. Simeona dolazi nakon praznika sv. Save. Tako je to Gospod htio” naglasio je Ćulafić.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

U saradnji sa “Ivangrad studiom”, kamermanom Vladimirom Šćekićem, večerašnju akademiju te možete pratiti direktno putem našeg portala.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply