“SUSRET JE NAJVEĆI DAR” NOVA KNJIGA BRANKE BOGAVAC

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pariz mi se sam nametnuo

U fokusu knjige “Susreti su najveći dar”, autorke Branke Bogavac,  su sjećanja na dug i zanimljiv put koji je spisateljica prešla od svog sela Bora i Petnjice, preko Berana i Beograda, do Pariza.

Poznata spisateljica Bogavac, koja je ujedno još poznatija novinarka i poslenica kulture kaže da je cio svoj život provela pišući o drugima. Govoreći o tome čime je bila inspirisana  kada je u pitanju knjiga “Susreti su najveći dar, Bogavac kaže da ju je njena najstarija kćerka, profesorica francuskog jezika, zamolila da joj ispriča svoj život. 

” Kad se ispostavilo da je to zanimljivo, predložila je da to i napišem. Pošto živi u Budimpešti, a ja u Parizu, kćerka mi je slala pitanja, na koja sam uzvraćala odgovorima i tako je sve počelo” kazala je Bogavac, dodajući da joj se Pariz  sam nametnuo, te da je priča u knjizi tačna, da ništa nije izmišljeno i da nema nikakve digresije, u smislu literature, već da je to njen život, onakav kakav je u stvarnosti.

“Moja kćerka je hronološki slala pitanja , a ja sam tako slala odgovore, iz čega su  nastali naslovčići u knjizi. Kad sam prešla na Pariz i život u njemu, ništa mi nije preostalo drugo, već da pričam svoj život” naglasila je Bogavac, uz napomenu, da je u knjizi sve obuhvatila pozorište, pisce i događaje u Parizu.

Nova knjiga Branke Bogavac promovisana je nedavno u Beranama, a novinar i publicista Slobodan Vuković govoreći o knjizi rekao je da je svaki susret sa Brankom Bogavac i njenim djelima predstavlja poseban doživljaj.

foto: Ado Softić

“Branka je uspjela sa svojim djelima dokaže da i jedna djevojka iz bihorskog sela Bor, učenica beranske Gimnazije, naše Sorbone, može da stigne do francuske Sorbone i da svojim likom i djelom zasluži  i postane nosilac  Ordena Vitez umjetnosti i književnosti” rekao je, pored ostalog publicista Vuković.

Prema riječima profesora doktora Draško Došljak cijela knjiga je pismo puno nježnosti, patnje, bola i čežnje, ali i borbe i uspjeha.

” Knjiga  svjedoči o životnoj priči djevojčice koja je odrasla uz žubor Popče i nedostatak knjiga, do života pored velike Sene, i života nezaobilaznih knjiga. Stoga je ovo knjiga obnovljive energije u kojoj Branka pokazuje da sjećanja nijesu izgorjela , da snovi sve pokreću i da je smisao u rečenici Žana Genoa  Možete ostariti, ali zabranite sebi  da se ponašate kao starac” kazao je Došljak.

Romana Lalić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply