Struju trošiti racionalno kako bi se izbjegle restrikcije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pozvala je građane na krajnje racionalnu potrošnju električne energije, kako bi se izbjegle restrikcije u obustavi.

“Snažna energetska kriza praćena sve većim nedostatkom energije i vrtoglavim rastom cijena na tržištu, koje trenutno dostižu i nevjerovatnih 510 eura po megavat satu dodatno otežavaju ionako složenu energetsku situaciju i u našoj zemlji. Zbog toga veoma je važno da se električna energija troši krajnje racionalno, kako bismo izbjegli situaciju u kojoj bismo morali da pribjegavamo planskim obustavama u isporuci energije krajnjim kupcima iz kategorije domaćinstva”, kazali su iz EPCG.

Upozoravaju i na, kako ističu, ozbiljan rizik da se, i pored dovoljno novca za uvoz, potrebne količine energije neće moći nabaviti na tržištu.

“Stoga još jednom apelujemo na građane da svojim odgovornim ponašanjem i racionalnom potrošnjom električne enegije doprinesu uspješnom rješavanju izuzetno teške situacije u kojoj se, ne svojom krivicom, našao i energetski sektor Crne Gore sa ozbiljnim implikacijama na ukupnu ekonomiju države”, navodi se u saopštenju EPCG.

Ističu da kao ozbiljna i društveno odgovorna kompanija preduzimaju sve mjere i radnje “kako bi se izbjeglo uvođenje restriktivnih mjera u potrošnju, kao i, eventualno, rast cijena električne energije za distributivne potrošače”.

“U tom smislu, još jednom skrećemo pažnju na to da je Odbor direktora EPCG AD Nikšić, početkom jula, donio Odluku o utvrđivanju popusta za električnu energiju distributivnim kupcima za period od 1. jula do 30. septembra 2022. godine u rasponu od 5 do 13 odsto na vrijednost obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga. Podsjećamo, tom odlukom, koja je za osnovni cilj imala podsticanje na štednju električne energije, obuhvaćeni su kupci iz kategorije domaćinstva, članovi Zlatnog tima (13 odsto), kao i ostali redovni kupci (5 odsto), koji mjesečno troše manje od 500 KWh električne energije”, kazali su iz EPCG.

Share.

About Author

Leave A Reply