STRIPOTEKA: USKORO ĆE BITI OBJAVLJEN STRIP “ZA ŠAKU DOLARA”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aktivnostima koje sprovode osnivači “Stripoteke” nastoje da promovišu strip, kao umjetnost koja objedinjuje likovni i književni izraz i da ga popularišu kako među svojim školskim drugarima, tako i u drugim školama u Beranama.

“Naš cilj je podizanje svijesti o značaju stripa, jer prije nego što smo osnovali “Stripoteku” učenici nisu bili upoznati sa značajem stripa. Nadamo se da smo u eri digitalizacije uspjeli da učenicima pružimo bolji način da se relaksiraju od igranja video igrica” kazala je Milica Kocka, učenica prvog razreda Gimnazije.

Teodora Fatić i Milica Kocka

Iako je ovaj inovativni poduhvat započeo prije dvadesetak dana, prema riječima Teodore Fatić, već na samom početku izazvao je veliko interesovanje među učenicima Gimnazije “Panto Mališić” koji su se u velikom broju učlanili u “Stripoteku”.

Za ljubitelje stripa, kao i one koji će to tek postati, ovaj kutak je otvoren u dva termina od 9h i 30 minuta do 10h i od 13h i 15 minuta do 13h i 45 minuta i tada učenici mogu iznajmiti stripove koji ih interesuju.

“U Francuskoj i Belgiji strip je priznat u književnu kulturu, a kod nas od perioda zlatne serije 70-ih godina prošlog vijeka značajno opala je popularnost stripa. Danas je strip potpuno nedefinisan pa se nadam da ćemo kroz svoje djelovanje doprinijeti popularizaciji ovog jedinstvenog žanra koji spaja književnost i likovnu umjetnost” objasnio je Uroš Lekić, koji je dodao da je iz ove ideje izrasla i ogranizacija u okviru koje će realizovati veliki broj aktivnosti u Beranama.

Uroš Lekić i Vasilije Kastratović

Ovaj klub zaljubljenika u strip polako raste, tako da ih je već sada šest članova organizacije, a u toku je izrada stripa koji rade po motivima čuvenog filma “Za šaku dolara”.

“Počeli smo da radimo edukativne radionice, tako da ćemo ove nedjelje posjetiti OŠ Radomir Mitrović gdje ćemo njihovim učenicima devetog razreda približiti ovu umjetnost. Nastojaćemo da što više učenika zainteresujemo za radionice na kojima će učiti o elementima stripa, ali i samoj vještini crtanja za strip. Naš drug Aleksa Bakić već radi na stripu inspirisanom westernom Za šaku dolara, tako da ćemo uskoro imati i strip u našem izdanju. Ubrzo ćemo ubrzo imati izložbu na kojoj ćemo predstaviti Aleksine radove ” rekao je Vasilije Kastratović.

Stripoteka je nastala u okviru projekta “Kreaktivator”, koji realizuje NVO Digitalizuj.me uz podršku Vlade Crne Gore i UNICEF-a.

Aleksandra Vešović/ Milena Bubanja Obradović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

PROČITAJTE JOŠ:

Share.

About Author

Leave A Reply