Stres može biti uzrok ozbiljne bolesti probavnog sistema

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Enterobacteriaceae je grupa bakterija, uključujući E. coli, koja je povezana sa upalnom bolešću gastrointestinalnog trakta.Kod ljudi sa Kronovom bolešću, bezopasne bakterije prisutne u gastrointestinalnom traktu pogrešno se smatraju stranim napadačima, a imunski sistem pokreće odgovor, prouzrokujući upalu, piše Fox News, prenosi index.hr.

“Klinički dokazi upućuju na razdoblja psihičkog stresa u pogoršanju Kronove bolesti, a poremećaji u crijevnom mikrobiomu mogu da doprinose patogenom mehanizmu”, napisali su autori.

Oni su dodali da su pokazali da miševi izloženi stresu razvijaju ilealnu disbiozu, kojom dominira ekspanzija Enterobacteriaceae.

Prema “Science Direct”, disbioza je definisana kao “neravnoteža” u mikrobnoj zajednici crijeva koja je povezana sa bolešću.

“Važno je da ovaj rad takođe pokazuje da imunomodulacija može da suzbije negativne efekte psihološkog stresa na imunitet crijeva, a time i disbiozu povezanu sa bolestima”, istakli su istraživači.

Imunomodulacija je definisana kao promjena u imunološkom sistemu tijelaBez ispravnog funkcionisanja imunskih ćelija, epitelni ćelijski zid može da se razbije i omogući mikrobima povezanim sa Kronovom bolešću da napadnu crijeva i dovedu do pojave simptoma.

“Glavni zaključak je da psihološki stres ometa sposobnost tijela da se bori protiv crijevnih bakterija koje bi mogle da budu povezane sa Kronovom bolešću. Urođeni imunitet osmišljen je da nas zaštiti od mikroba koji ne pripadaju crijevima, poput štetnih bakterija”, navodi u saopštenju stariji autor Brajan Kumbes, profesor biohemije i biomedicinskih naukau na “McMaster University”.

“Kada naš urođeni imunski sistem funkcioniše ispravno, sprječava štetne bakterije da stvaraju kolonije, ali kada se poremeti, ostavlja otvor za patogene da kolonizuju mjesta koja inače ne mogu i prouzrokuju bolest”, dodao je profesor.

Share.

About Author

Leave A Reply