SSŠ „BERANE“ U GLOBALNOM PROJEKTU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srednja stručna škola “Berane” uključila se u globalni projekat “Inovate your dreams 2019”, koji su pokrenuli nastavnik iz Pakistana Khurram Whiz i nastavnica iz Grčke Rania Lampo.

“Kada su stvarali projekat autori nisu planirali da on poprimi globalne razmjere, ali su naišli na veliko interesovanje. Ovaj projekat trenutno okuplja nastavnike iz oko 60 zemalja, ukupno njih 1.700 kao i 100.000 učenika. Koodinatorke iz naše zemlje ‒ mr Mirsada Šabotić, profesorica maternjeg jezika i književnosti iz Rožaja, Olivera Lučić, profesorica biologije iz Nikšića, Senada Đešević, profesorica maternjeg jezika i književnosti iz Plava, Munirka Agović, profesorica matematike iz Rožaja, Marina Knežević, profesorica razredne nastave iz Nikšića, mr Dušanka Vujičić, magistar informatike iz Nikšića i Ivana Milić, profesorica razredne nastave iz Podgorice ‒ entuzijastički su uključile u ovaj projekat 105 nastavnika i 2.657 učenika iz mnogih crnogorskih osnovnih i srednjih škola”, kazao je Mehdija Adrović, profesor u ovoj srednjoj školi.

On je naglasio da je cilj projekta da pomogne učenicima da razumiju i da se pripreme za zanimanja budućnosti.

“Projekat se bavi promocijom tri od ukupno 17 održivih razvojnih ciljeva Ujedinjenih nacija. Primjenjuju se PBL, STEM i SGD učenja. Projektne aktivnosti trajaće sedam nedjelja i naročito ističu komunikaciju, saradnju, kritičko razmišljanje i rješavanje problema, kreativnost i inovativnost učenika, kao i digitalne kompetencije”, pojasnio je Adrović.

Teme projekta su zanimanja budućnosti koja još uvijek ne postoje, uloga tehnologije u svijetu promjena, industrije budućnosti, SDGs.

“Projekat okuplja učenike uzrasta 15 i 16 godina, tj. prvog razreda smjera Elektrotehničar za mobilne i web aplikacije jer smo procijenili da je to smjer koji se najviše veže za zanimanja budućnosti. Odradili smo sa njima prvi od sedam zadataka, kreiranje mapa uma “Zanimanje budućnosti” pomoću programa coggle.it a putem prezentacije upoznali smo ih sa svim bitnim podacima vezanim za projekat. Svi učesnici, nastavnici i učenici, nakon realizacije projekta dobiće sertifikate”, kazao je Adrović.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply