SPAVANJE U ČARAPAMA JE ZDRAVO

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nije bitno da li volite osjećaj da vam noge budu tople i udobne u čarapama, ili da se meškoljite bosi, ono što je najbitnije je da imate lijepe snove.

Iako možda zvuči čudno, mnogi ljudi idu na spavanje u čarapama. Da li ste se ikada zapitali da li je to uopšte dobro? Istraživanja pokazuju da je zaista moguće dobiti neke zdravstvene prednosti ukoliko ih prije spavanja obujete.

Jedna od najvažnijih stvari u kojima vam čarape stvarno mogu pomoći je to što one pomažu da brže zaspite. Osim što pomažu da se lakše zaspi, čarape griju noge, a krvni sudovi u stopalima se šire, što koristi mozgu da dobije signal da je vrijeme za spavanje. Kada tijelo postane toplo, organizam će sam pokušati da se ohladi na udobniju temperaturu, što će opet pomoći da se zaspi brže.

Sprječava noćno znojenje

Čarape na nogama tokom spavanja pomažu u regulaciji tjelesne temperature dok samo tijelo sprovodi proces hlađenja. Ovakav tip kontrole temperature tijela može biti od koristi u sprječavanju pojavljivanja noćnog preznojavanja, koje može da dovede do poremećaja sna.

Pomaže kod Rejnoove bolesti

Rejnoova bolest je rijetko stanje koje pogađa krvne ćelije pojedinca i izaziva pretjeranu reakciju na hladne temperature, koja u teškim slučajevima može dovesti do rana ili nekroze (smrti) tkiva. Kako spavanje sa čarapama pomaže u regulaciji temperature tijela, to može pomoći da se spriječi ovo stanje.

Ublažava problem suve kože

Osobama koje se suočavaju sa problemom suve kože, posebno u zimskim mjesecima kada su temperature niske, dešavaju se i suva, ispucala stopala. Ovakvo stanje može dovesti do nepodnošljivog bola, osim toga što ni estetski ne izgleda lijepo. Nanošenje odgovarajuće kreme na noge prije spavanja i nošenje čistih pamučnih čarapa, pomaže da se izbjegne buđenje sa bolnim i suvim stopalima.

Poboljšava seks

Prema popularnoj studiji iz 2005. godine, parovi koji nose čarape imaju više šanse da dožive orgazam tokom seksa. Studija je utvrdila da se osobe sa hladnim stopalima brže “hlade” i da im je zato teško da dosjegnu vrhunac.

Izvor: Telegraf.rs

Share.

About Author

Leave A Reply