ŠKOLA ZA 21. VIJEK

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srednja stručna škola u Beranama ponudiće novoj generaciji srednjoškolaca tri obrazovna programa – elektrotehniku, građevinu i usluge.

Direktor ove obrazovne ustanove Naser Gargović kaže da je za upis u ovu školu potrebno da učenik sakupi mimimu 45 bodova za četvorogodišnje smjerove, dok za trogodišnje smjerove može imati manje od tog broja.

,,Bodovali su se uspjeh iz tri završna razreda osnovne škole, ocjene iz matematike i fizike, kao i uspjeh na eksternoj maturi. Za učenike koji žele da upišu školu u četvorogodišnjem trajanju nudimo iz sektora elektrotehnike obrazovne programe eletrotehničar energetike, elektrotehničar elektronskih komunikacija, elektrotehničar za razvoj web i mobilnih aplikacija i elektrotehničar računarskih sistema i mreža. U sektoru građevinarstva mogu izabrati između građevinskog tehničara za visokogradnju i arhitektonskog tehničara“, rekao je Gargović.

U oba ova sektora postoje i smjerovi u trajanju od tri godine-elektroinstalater i monter elektronske komunikacione infrastrukture, u oblasti elektrotehnike, kao i keramičar i vodoinstalater u oblasti građevine. U sektoru usluga učenici se mogu opredijeliti za program frizeri.

Naser Gargović / Foto: Facebook

,,Što se tiče školovanja u trogodišnjem trajanju, nudimo zanimanja koja su u deficitarnoj grupi i za koje su obezbijeđene stipendije Ministarstva prosvjete. Takođe imamo i dualno obrazovanje u kom dio praktične nastave učenici obavljaju kod poslodavaca. Tokom protekle školske godine sarađivali smo sa tri poslodavca u oblasti usluga-frizeri i jednog poslodavca iz oblasti elektrotehnike. Prvi razred u dualnom sistemu obavezan je da jedan dan provede kod poslodavca, a svake naredne godine ta se norma povećava za dan. Za svoj rad kod poslodavca učenici primaju nadoknadu koju prve dvije godine obezbeđuje Ministarstvo, a poslednje godine poslodavci“, istakao je Gargović.

On je napomenuo i da učenici koji se odluče za trogodišnje školovanje imaju veliki broj časova praktične nastave, dok je u modularnim četvorogodišnjim programima praksa uklopljena u redovnu nastavu.

Svi učenici koji završe četvrti stepen obrazovanja mogu upisati željene fakultete, dok učenici koji se školuju tri godine lako dolaze do posla.

,,Naša škola nudi učenicima zanimanja budućnosti. Imamo mlad i stručan kadar, savremene radionice za elektroinstalatere i elektrotehničare, kao i salone za frizere. Nedavno smo uredili i savremenu biblioteku sa čitaonicom. Poručio bih budućim srednjoškolcima da smo mi škola za 21. vijek i da će izborom naše škole imati šansu da se obrazuju po najvišim standardima“, poručio je Gargović.

Mirka Dević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply