Simončić: Mladi moraju biti aktivniji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U okviru međunarodnog projekta “Borba protiv korupcije – proširenje Unije” u Beranama je, uz učešće 50 mladih ljudih iz 10 evropskih zemalja, realizovan niz radionica i aktivnosti koje su imale za cilj da se mladi edukuju o korupciji i tome koliko ona šteti društvu .

Projekat je realizovala NVO “Epeka “ Montenegro u saradnji sa NVO “Epeka”Slovenija , u okviru Erasmus + programa , koji je finansiran od strane Evropske Unije.

“Izgradnja kapaciteta na polju mladih zapadnog Balkana je dvogodišnji projekat sa partnerima iz Belgije, španije, Rumunije, BiH, Albanije, Srbije, Kosova, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Korupcija je problem u svim evropskim zemljama i jedan je od glavnih uzroka iseljavanja mladih i sposobnih ljudi iz regije zapadnog Balkana. Pokušali smo da ukažemo mladim ljudima da je najvažnije da korupciju prepoznaju u svojim sredinama i zemljama. Većina je pričala o korupciji u susjedstvu, a to želimo da promijenimo. Nije svrha da kažeš drugima šta nije dobro kod njih, nego da to uradiš u “svom dvorištu” i popraviš i napraviš bolje uslove tu gdje živiš. Evropska unija je shvatila da smo sa Zapadnim Balkanom moćniji i bolji i da se moramo ujediniti. Ovim projektom je ponuđena jedna platforma da se to u budućnosti što prije desi”, kazao je predsjednik NVO “EPEKA”Slovenija, Štefan Simončić.

On je dodao da je kroz aktivnosti u kojima su učestvovali mladi iz deset zemalja, postignut cilj  – da shvate da su oni ti koji će napraviti promjene u regiji i da moraju biti što aktivniji u lokalnim zajednicama kako bi do tih promjena došlo.

“Mi smo tu da im pomognemo. Moraju da razumiju ono što je važno za njihov prosperitet u regiji i da iseljavanje nije rješenje. Ponavljam, oni su ti koji moraju da mijenjaju zajednicu i ostanu u svojim zemljama, pokreću svoje biznise. Svi zajedno moramo da doprinesemo tome”, istakao je Simončić.

Potpredsjednik NVO “EPEKA” Slovenija Matej Tisaj, koji je bio vođa ovog projekta i trener, kazao je da su kroz interaktivne radionice učesnici, njih 50, razmijenili svoje poglede i mišljenja o tome šta oni prepoznaju kao korupciju.

“Trudili smo se da ukažemo na to šta je korupcija, jer su u većini država neke stvari, na prvi pogled, normalne a nisu. Mladi znaju kako se boriti protiv korupcije ali ne shvataju da je to proce si da se promjene ne dešavaju preko noći. Postoje strategije, taktike, postupci koje treba da private kako bi na duži period postigli uspjeh u toj borbi i da se samo na taj način društvo mijenja na bolje. O korupciji smo razgovarali sa različitim ljudima, održali radionice o aktivnom državljanstvu, organizovali fudbalski turnir, družili se, obilazili prelijepi sjever Crne Gore”, kazao je on.

Studenti iz Evrope su tokom devet dana provedenih u Beranama, boravili u Domu učenika i studenata. Direktor doma Onur Babajić je kazao da je bilo zadovoljstvo biti domaćin mladim ljudima iz dest evropskih zemalja.

“Trudili smo se da im pružimo gostoprimstvo i da se u Beranama ne osjećaju kao gosti”, kazao je on. 

Obzirom da su tokom boravka učesnici projekta imali su priliku da se susretnu  sa našom kulturom, običajima i tradicijom to je, prema riječima direktora TO Berane Ivana Radevića bila prilika da se upoznaju sa prirodnim ljepotama Berana i sjevera Crne Gore.

“Nadam se da će to otvoriti vrata za neku buduću saradnju jer, prije svega, u turističkom smislu, Berane ima da ponudi mnogo toga. Kada imate u svom gradu 50 mladih ljudi, koji će, kada se vrate u svoje zemlje, pričati o našem gostoprimstvu i svemu onome što sjever Crne Gore nudi, onda je to najbolja promocija grada”, kazao je Radević.

Snežana Milić

Share.

About Author

Leave A Reply