SEDAM NAJČUDNIJIH VJEROVANJA O MAČKAMA ŠIROM SVIJETA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nadaleko je poznato da crne mačke donose nesreću. Ili pak sreću, zavisno od dana u nedjelji, mjesta na kojem se nalazite, da li prelazite put slijeva nadesno, ili obrnuto. Bilo kako bilo, mačke na svojim plećima nose teret mračnih sujevjerja i velikog broja predrasuda, piše Pet Magazine. 

Za vas smo ovog puta izdvojili neka od najčudnijih vjerovanja širom svijeta: 

  • Mace su tračare. U Holandiji se vjeruje da su mace „lajava“ stvorenja, tračare i alapače koje će mračnim silama i dušmanima došapnuti vaše najskrivenije i najmračnije tajne. Vjerovali ili ne, ali do danas se u ovoj zemlji zadržala navika da se u prisustvu mačaka ne vode važni ili intimni razgovori među prijateljima, poslovnim partnerima ili članovima porodice.
  • Maca koja se umiva najavljuje goste. U Japanu je i danas uvriježeno vjerovanje da maca koja šapicama umiva lice ne čini to samo kako bi se dotjerala i očistila, već zapravo najavljuje goste. I u SAD je prisutno slično sujevjerje. Naime, ako maca čisti brkove i predio oko usta, to je, vjeruju Amerikanci, siguran znak da će pripadnik svještenstva zakucati na vrata.
  • Maca koja kija donosi sreću. Italijani vejruju da će imati sreće ako čuju mačku da kija. Tačnije, mačkino kijanje priziva novac. U ovoj zemlji postoji i vjerovanje da ako mlada na dan svog vjenčanja čuje mačku kako kija – to je siguran znak da će brak biti dug i srećan. Međutim, žitelj Italije vjeruje da će, ako čuje da maca kine triput zaredom, zasigurno dobiti prehladu.
  • Crne mace potapaju brodove. Od svih mačaka, one crne boje su širom svijeta povezane s najvećim brojem predrasuda i praznovjerja. Sujevjerja u vezi sa crnim mačkama najvjerovatnije potiču još iz drevnog Egipta, gdje se vjerovalo da su crne mačke povezane s boginjom Bastet i da će onima koji ih gaje obezbijediti njenu naklonost. Međutim, evropske tekovine nisu ovako blagonaklone prema crnim macama, jer svi znamo da su u srednjem vijeku vještice povezivane sa ovim životinjama, te su one smatrane lošim (đavoljim) predznakom. Za naredno sujevjerje pak vjerovatno nikada niste čuli. U nekim zemljama svijeta vjeruje se da ako se crna mačka popne na brod, a potom siđe s njega – taj brod će potonuti na svom sledećem putovanju.
  • Mace dižu iz mrtvih. U nekim djelovima Južne Evrope u narodnim predanjima postoji priča da ako mačka preskoči nečiji grob ili pređe preko njega, ta osoba će ustati iz mrtvih i postati vampir. Postoje zapisi iz 19. vijeka koji govore o jednom incidentu – u Engleskoj je mačka preskočila sanduk prije ukopa i niko od prisutnih na sahrani nije htio da se pomakne s mjesta dok ta mačka nije ubijena.
  • Mokra mačka najavljuje kišu. U pojedinim djelovima Indonezije mačke se povezuju s vremenskim prilikama, pa će tako ljudi ako žele da prizovu kišu – politi mačku vodom. Prema predanju, to mačku mnogo naljuti i ona priziva kišu da se osveti.
  • Ako ste djevojka i volite mačke – sigurno ćete se udati. Iako je u pop kulturi odavno prisutan izraz „crazy cat lady“ („luda dama s mačkama“), koji označava žene koje se nikada nisu udale niti imaju partnera, prema njemačkoj tradiciji mačke zapravo pomažu anksioznim i nervoznim pripadnicama ljepšeg pola da se udaju. Sve što bi trebalo da učine jeste da sipaju malo hrane u svoju cipelu i daju mački da je pojede. To je navodno siguran znak da će mladoženja uskoro zakucati na vrata.
Share.

About Author

Leave A Reply