ROLLING STONES DOBILI SVOJ KAMEN NA MARSU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

NASA-ina sonda InSight sletjela je na Mars u novembru 2018. godine. Tom je prilikom morala uključiti svoje retrorakete kako bi usporila pad prema površini ove planete i meko sletjela na planirano mjesto.

Uključivanje ovih potisnika uticalo je na prašinu i kamenje na mjestu slijetanja, pa se u tom trenutku jedan kamen – nešto veći od loptice za golf – otkotrljao oko metar dalje od svojeg prvobitnog položaja i za sobom ostavio trag.

Već sledećeg dana kamere sonde InSight zabilježile su ovaj kamen i njegov trag, a NASA-ini stručnjaci izračunali su kako je riječ o prilično neobičnom rekordu. Snimljeni kamenčić s Marsa je, naime, kamen koji se najdalje otkotrljao prilikom bilo kojeg slijetanja neke svemirske letjelice na drugi planet.

Sada, devet mjeseci nakon što se ovaj događaj odvio na površini Marsa, ovdje na Zemlji ponovno se o njemu priča. NASA i njihova Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) objavili su kako su stručnjaci koji rade na misiji InSight kotrljajući kamen-rekorder na Marsu neslužbeno imenovali, kako drugačije nego “Rolling Stones Rock”. Ime je, sasvim očekivano, dobio po legendarnom rock sastavu. Ovo “krštenje” marsovskog kamenčića obavljeno je u kalifornijskom mjestu Pasadena, gdje je sjedište JPL-a, na internetu prije početka koncerta Rolling Stonesa.

Share.

About Author

Leave A Reply