“ROĐENI POD ISTIM NEBOM” roman Anđele Raković

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Rođeni pod istim nebom” novi je roman autorke Anđele Raković, koji govori o sudbini zabranjenoj ljubavi dvoje mladih ljudi.

” Dijeli ih mnogo jer potiču iz različitih svjetova, međutim ono što ih najviše razdvaja je vjera. Suočeni su sa bijesom, igrama, mržnjom onih najbližih. Uprkos tome vjeruju da mogu protiv svega jer se vole. Međutim, nekad ljubav nije dovoljna i potrebno je nešto više. To nešto oni nisu imali, čak iako su rođeni u pravo vrijeme, pod istim nebom.
Kažu da islam i hrišćanstvo nigdje nisu povezani kao u Istanbulu,  pitam se hoće li tako biti i ovoga puta?” ovom najavavom izdavač publici predstavalja najnovije ostvarenje mlade autorke.

Kako je Raković kazala, roman je inspirisan sudbinama onih koji su doživjeli zabranjenu ljubav.

” Roman je posvećen svim onim parovima koji su se susreli sa tim da je njihova veza i njihov odnos zabranjen zato što su različitih vjera. Upoznala sam mnogo ljudi koji su imali takav problem i kojima je vjera bila razlog što su se rastali. On govori o tome sa čim se oni bore i jačini njihove ljubavi, koju u mnogim slučajevima moraju potisnuti da bi mogli da nastave normalnim životom u kojem neće biti ljutnje i ogorčenosti od strane njohovih najmilijih. Vjera kao razlog zabranjenih ljubavi je tema o kojoj se malo govori. Htjela sam na ovaj način da pokazem koliko je ta druga strana sebična, zbog svih onih koji su voljeli, i bili primorani da ostave one koje vole. Kao i zbog onih koji su srećni, ali osudjeni od strane naroda” objašnjava ona i dodaje da se radnja romana nije bazirana na istinitoj priči.

Iza sebe mlada autorka ima već tri knjige, a od novog romana očekuje puno.

” Od ove knjige očekujem veliki uspjeh. Sigurna sam da mnogi neće ostati ravnodušni. Dok sam na svom profilu (na društvenim mrežama) izbacivala neke djelove mogla sam da primijetim zaimteresovanost kod čitalačke publike. To me jako radovalo, s obzirom da ova priča može da izazove bijes ili slaganje. Bijes će izazvati kod onih koji smatraju da je ljubav izmedju dvoje koji si različitih vjera zabranjena, a slaganje kod onih koji su to preživjeli, preživljavaju ili su prosto rodjeni tako da ljude ne gledaju po tome kom se Bogu mole, već kakavi su ljudi” kaže ona za Radio Berane.

Pandemija je mnoge planove izmijenila, pa tako i predstavljanje romana publici, koje će najvjerovatnije biti online.

“Promociju romana još uvijek ne planiram, nažalost zbog trenutne situacije sa Corona virusom nisam u mogućnosti da napravom neki dogadjaj. Potrudicu se da je što bolje predstavim online, kao i posredstvom svog izdavača. Pa se nadam da će na ljeto biti prilike za promociju, uz ostala tri romana koja planiram da izdam u narednih par mjeseci” kaže Raković.

Anđela Raković autorka je tri romana, od kojih je jedan objavljen na engleskom jeziku 2019. godine ‘’Remek djelo samoće’’. Roman “Rođeni pod istim nebom objavljen” je u izdanju izdavačke kuće “Talija” iz Srbije.

Milena Bubanja Obradović

Share.

About Author

Leave A Reply