REVOLVING FOND ZA PODRŠKU LOKALNIM PROJEKTIMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Revolving fond za podršku opštinskim projektima, koji se finansiraju iz donatorskih sredstava, otvorio je novu perspektivu IPA II za finansiranje projekata Evropske unije u Crnoj Gori. Kako su do sada postojali fondovi za koje je bilo potrebno predfinansiranje, ove godine je usvojen pravilnik o korišćenju fonda za lokalne samouprave i njihove organizacione jedinice, kazala je projekt menadžer Opštine Berane Maja Pešić, koja je u Budvi prisustvovala dvodnevnoj radionici “Mogućnosti finansiranja opštinskih razvojnih projekata”.

“Lokalne samouprave i jedinice lokalnih samouprava do sada nijesu imale dovoljno sredstava da učestvuju u takvim pozivima, zato što nijesu imali novca za predfinansiranje projekata, koji se mjere nekad i milionima eura. Vlada je u 2019. godini za ovaj fond opredijelila dva miliona eura, tako da jedna jedinica lokalne samouprave, ukoliko joj je potrebno predfinansiranje za neki projekat, može da koristi sredstva iz ovog fonda tokom njegove realizacije”, istakla je ona.

Pešić je naglasila da je dvodnevnoj radionici “Mogućnosti finansiranja opštinskih razvojnih projekata”, čiji je cilj bio da se predstave fondovi i sve mogućnosti za dobijanje finansijskih sredstava za realizaciju projekata koji se tiču vodosnabdijavanja i tretmana otpadnih voda, prisustvovao i direktor beranskog Vodovoda Vuko Todorović, jer će oni, kao tim, ubuduće raditi na ovim projektima.

“Naglasak  je bio na projektima u pomenutim oblastima, a sve u cilju povećanja efikasnosti, efektivnosti i unaprjeđenju kapaciteta lokalnih samouprava i vodovodnih društava za dobijanje finansijskih sredstava za implementaciju projekata u ovoj oblasti”, dodala je ona.

Radionicu su organizovali Zajednica opština Crne Gore i Udruženje vodovoda Crne Gore, u okviru programa “Regionalna mreža za razvoj kapaciteta (RCDN) u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda u jugoistočnoj Evropi”.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply