REAGOVANJA POLITIČKIH PARTIJA NA POTPISIVANJE TEMELJNOG UGOVORA SA SPC

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštenjima su se oglasile skoro sve partije sa crnogorske političke scene.

Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP) izrazila je zadovoljstvo što je danas potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

“Nakon niza problema i pokušaja opstrukcije realizacije ovog cilja, SNP sa ponosom ističe da smo ispunili svoj glavni prioritet koji smo postavili prilikom ulaska u 43. Vladu”, poručuju iz SNP-a.

SNP je, kako kažu, na ovaj način ispunila obećanje koje je dala svim vjernicima SPC u Crnoj Gori, kao i biračima.

Demokratski front (DF) je pozdravio potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore, ocjenjujući da je ovim činom SPC postala ravnopravna sa svim ostalim tradicionalnim vjerskim zajednicama. Kako naglašavaju, ispravljena je velika nepravda i diskriminatorski odnos prema SPC koja okuplja pravoslavne vjernike u Crnoj Gori.

“Potpisivanje ovog ugovora trebalo je davno završiti. DF ocjenjuje da je sada najvažnije da je to pitanje konačno zatvoreno, kako bi se mogli posvetiti eliminisanju nagomilanih socioekonomskih problema”, navode U DF-u.

I u Građanskom pokretu URA pozdravili su potpisivanje Temeljnog ugovora i rješavanje ovog decenijskog pitanja kojem je, kako naglašavaju, neosnovano pridat ogroman značaj.

Prava Crna Gora pozdravila je potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, čime se, kako kažu, nakon usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, formalno-pravno stavlja tačka na višedecenijske nasrtaje na jedinu kanonski priznatu Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, Srpsku pravoslavnu crkvu.

Kako navode u saopštenju, Temeljnim ugovorom sa SPC država Crna Gora formalno konstatuje ono što istorija konstatuje vjekovima, a to je kontinuitet SPC na ovim prostorima.

Pokret “Evropa sad” pozdravio je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i pozvao sve da se, kako kažu, okrenemo budućnosti.

“Pozdravljamo potpisivanje Temeljnog ugovora, čime je, uz izmjene Zakona o solobodi vjeroispovijesti, zaokruženo regulisanje odnosa između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, odnosno njenih eparhija”, poručuju iz pokreta “Evropa sad”.

S druge strane, nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, Socijaldemokrate Crne Gore (SD) su poručile da Vlada Dritana Abazovića mora da padne jer su, kako kažu, odavno upozoravali na ovaj scenario, kao i činjenicu da je, kako dodaju, Vlada trebalo da ode mnogo ranije, prije nego joj se dala mogućnost za ovakav razvoj događaja.

Demokratska partija socijalista, na potpisivanje temeljnog ugovora reagovala je najavom o pokretanju inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore. Iz te partije su saopštili da je inicijativa otvorena za sve one koji takođe smatraju da se Vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore.

“Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade”, poručuju iz DPS-a.

Share.

About Author

Leave A Reply