RE MEDIJATORI SPONA IZMEĐU NASTAVNIKA, RODITELJA I DJECE (audio)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Medijatori, odnosno saradnici u socijalnoj inkluziji RE populacije u oblasti obrazovanja, angožavani su pri crnogorskim vaspitno-obrazovnim ustanovima od 2018. godine, kazao je Nikola Raičević asistent na projektu „Za nas je pravo vrijeme“, koji sprovodi NVO “Udruženje za podršku Roma i Egipćana”.

On je zajedno sa koordinatorom ovog projekta Sultanom Bećom i medijatorom u nastavi u OŠ „Radomir Mitrović“ Petritom Amurllahuom bio gost Radio Berana.

„Centar za stručno obrazovanje je uradio standard zanimanja za taj profil i 2018. godine su održane obuke za medijatore u Podgorici, nakon kojih su budući medijatori položili određene ispite prije nego što su im uručeni sertifikati da mogu da rade u školama kao saradnici u socijalnoj inkluziji RE u oblasti obrazovanja“, kazao je Raičević.

On je istakao da je angažovanje medijatora veliki korak u oblasti obrazovanja djece iz RE populacije u cijeloj Crnoj Gori.

„RE medijatori su značajna podrška djeci iz ove populacije kao i školi, prosto oni su jedna spona između škole i roditelja“, naglasio je Raičević.

Petrit Amurllahu je od 2018. godine RE medijator u Osnovnoj školi „Radomir Mitrović“.

On je kazao da ova vaspitno-obrazovna ustanova ima kombi koji koriste za prevoz djece RE populacije od kuće do škole i nazad i da je za realizaciju te aktivnosti zadužen RE medijator.

Istakao je da imaju dobre odnose sa upravom i nastavnicima OŠ „Radomir Mitrović“ i naglasio da je uloga medijatora da, uprkos jezičkoj barijeri, omoguće normalnu komunikaciju između roditelja djece i nastavnika.

NVO “Udruženje za podršku Roma i Egipćana” sprovodi projekat “Za nas je pravo vrijeme”, koji je podržan kroz projekat “U pravo vrijeme – Podrška zaštitnicima/ama ljudskih prava i OCD u oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske političke kulture” koji realizuju nevladine organizacije NVO Juventas,  Help – Hilfe zur Selbsthilfe, Centar za monitoring i istraživanje – Cemi, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bona fide uz podršku  Delegacije Evropske unije kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2022 (EIDHR) – ctr. 438- 535.

Projekat je kofinansiran od Ministarstva javne uprave.

Share.

About Author

Leave A Reply