Radio Berane: Bolja informisanost za bolju lokalnu zajednicu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Povećan nivo profesionalizma i kvaliteta u javnom informisanju i podizanje nivoa medijske pismenosti glavni su ciljevi projekta “Bolja informisanost za bolju lokalnu zajednicu” koji sprovodi Radio Berane.

“Lokalni mediji imaju posebnu odgovornost prema lokalnoj javnosti, jer su nerijetko prvi izvor informacija koje su važne za njih. Upravo iz tog razlog medijski profesionalci imaju obavezu da dodatno usavršavaju svoje znanje i profesionalne vještine, kako bi odgovorili na zahtjeve koji su pred njima. Ovaj projekat je kreiran prije svega kao podrška lokalnim novinarima koji rade u različitim medijima poput novina, radija i portala koji su spremni da usvajaju nova znanja” kazala je koordinatorka projekta Milena Bubanja Obradović.

Projektom je predviđeno organizovanje seminara o kreiranju video sadržaja, etici i profesionalnim standardima u online sferi.

“U fokusu naših aktivnosti su novinari iz Berana, Bijelog Polja, Andrijevice i Rožaja, koji su zaposleni u lokalnim medijima ili su freelance novinari. Ovaj program pružiće priliku da novinari koji prođu kroz obuku apliciraju za novčanu podršku za izradu priče” dodala je ona.

Projekta “Bolja informisanost za bolju lokalnu zajednicu” poržan je od strane Centra za građansko obrazovanje (CGO) kroz re-granting program “Podrška lokalnim medijima- priče iz prve ruke”

“CGO već godinama kroz svoju subgranting podršku, posredstvom različitih donatora, pomaže razvoj manjih organizacija civilnog društva, a ovoga puta i lokalne medije, kroz šest projekata, u ukupnom iznosu od 53,202.29 EUR. Lokalni mediji iz Tivta, Herceg Novog, Ulcinja, Podgorice i Berana sprovode svoje projekte koji imaju za cilj da izvještavaju o temama od interesa za lokalno stanovništvo, a u kontekstu procesa evropskih integracija Crne Gore. Mediji imaju posebnu odgovornost da kreiraju javno mnjenje i pokreću pitanja koja mogu biti i neprijatna za lokalne vlasti, a koja su važna za lokalno stanovništvo. Projekat Radio Berana je bio jako zanimljiv evaluacionoj komisiji koja je prepoznala želju lokalnog novinarskog tima da unaprijedi kvalitet javnog informisanja i medijske pismenosti na sjeveru Crne Gore. Naročito je važno to raditi na sjeveru Crne Gore gdje uvijek nedostaje projekata ovog tipa. Izuzetno je važno istaći da će Radio Berane svojim aktivnostima, kroz treninge, istraživačke priče, i javne tribine – obuhvatiti i druge opštine poput Rožaja, Bijelog Polja i Andrijevice” kazao je Damir Nikočević, koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje.

Radio Berane nastoji da svoj rad osavremeni i približi potrebama publike tako da će biti pokrenut podkast na portalu radioberane.me, koji je jedan od najbrže rastućih novinarskih formi u svijetu i regionu.

“Pripreme za pokretanje podkasta su u toku. Nadamo se da će naša publika koja nas prati putem portala i društvenih mreža, ubrzo moći da uživa kroz jednu novu i inovativnu formu novinarskog izraza. Na žalost u Crnoj Gori podkast je još uvijek u povoju, pogotovu u laokalnim sredinama. Ali sa ponosom mogu da kažem da je Radio Berane pionir u ovoj oblasti među medijima u Crnoj Gori” najavila je Bubanja Obradović.

Pored obuka za novinare, u sklopu projekta koji sprovodi Radio Berane, biće održane obuke za predstavnike lokalnih NVO i javne tribine na kojima će učešće imati svi zainteresovani građani.

 Projekat “Bolja informisanost, za bolju lokalnu zajednicu” realizuje Radio Berane, a podržan je kroz program „Podrška lokalnim medjima – priče iz prve ruke“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), B film, SHARE fondacija, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

Share.

About Author

Leave A Reply