RADEVIĆ: “NEKO KOČI RAZVOJ BJELASICE”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Član Odbora direktora preduzeća “Skijališta Crne Gore” Ivan Radević optužio je da neko “svjesno i namjerno koči razvoj skijališta i valorizaciju planine Bjelasice na teritorijama opštine Berane i Andrijevica”.

On je Portalu RTCG kazao da je još prije godinu i po zatražio da se žičara koja stoji već petu godinu djelimično u Kolašinu, a dijelom u Mojkovcu, kupeći prašinu i gubeći vrijednost, postavi sa kote skijališta 1600 i spusti prema planini Jelovici na teritoriju Berana i Andrijevice.

Radević je, inače, direktor lokalne turističke organizacije u Beranama, ali smatra da ovo nije pitanje samo turističke organizacije, već interes gradova Berana i Andrijevice.

“Zbog toga ja smatram da rukovodstva ove dvije opštine treba da se uključe u rješavanje ovog pitanja, jer je to u interesu kako zimskog, tako i ljetnjeg razvoja turizma i valorizacije potencijala Bjelasice sa ove strane, prema Beranama i Andrijevici, odnosno prema planini Jelovici”, kazao je Radević.

Prema njegovim riječima, žičara koja je koštala oko pet miliona eura propada, i treba će još mnogo vremena da bude stavljena u funkciju spajanja Žarskog i Cmiljače, dok bi već sljedeće zimske turističke sezone mogla biti u funkciji prema Jelovici.

“Desetine miliona su uložene u političke projekte izgradnje ski centara Žarski i Cmiljača i ko zna koliko još treba i novca i vremena da se potroši da se završe. Neko možda treba da prizna da su to promašeni projekti iz vremena Vlade Duška Markovića, ali do sada niko to nije učinio”, rekao je Radević.

On ističe da nema ništa protiv da se ti započeti centri završe, ali da je žestoko protiv toga da se Berane i Andrijevica, odnosno njihova zajednička planina Jelovica potpuno zapostavljaju i do sada je potpuno nevalorizovana.

“Ja tvrdim da sada da se raspiše tender za izvođenje radova, da se ispoštuje sva administrativna procedura, ta žičara bi do naredne zimske sezone prema Jelovici mogla da se spusti i stavi u puni kapacitet. Neka mi neko odgovori koliko bi trebalo vremena da se usmjeri prema Žarskom i Cmiljači, gdje još nisu napravljeni ni pristupni putevi”, kazao je Radević.

Ovaj član Borda direktora “Skijališta Crne Gore” ističe da je stručni tim tog preduzeća dao pozitivno mišljenje na njegovu inicijativu, i da je trebalo odavno ići sa zahtjevom prema Vladi Crne Gore da dozvoli realizaciju te ideje.

“To je praktično pozajmica žičare i spašavanja žičare da ne bi trunula u skladištima, a benfiti su višestruki, samim tim što bi dobili petnaest kilometara novih skijaških staza na Jelovici. To nije značajno samo za zimsku turističku sezonu, već i za ljetnju. To bi značio početak valorizacije planine Jelovice, koja pruža nevjerovatne mogućnosti za turistički razvoj”, rekao je Radević.

On smatra da su se od otvaranja tunela “Klisura” i stavljanja u funkciju puta Berane – Kolašin, “stvari promijenile za 360 stepeni”.

“Sada vidimo kako su vlade iz vremena DPS-a forsirale tu tamo stranu Bjelasice, dok su Berane i Andrijevica, odnosno planina Jelovica, bili potpuno zapostavljeni. Otvaranje tunela je potpuno promijenilo pozicije i sliku Bjelasice. Sa kolašinske strane je sve već iskorišteno, dok sa strane Jelovice, odmah po izlasku iz tunela, tek predstoji valorizacija, samo što to treba raditi pametno i planski da ne dođe do takozvane betonizacije. Postavljanjem žičare na strani Jelovice riješila bi se neka ozbiljna pitanja o kojima treba već sada razmišljati. Na strani Jelovice, taman pored tunela, postoji ogromno prostranstvo za parking prostor, tako da zimi ne bi dolazilo do uskih saobraćajnih grla i to je jedan od najvećih problema koji će se javiti u zimskoj sezoni ako se inicijativa o uspinjači ne realizuje”, rekao je Radević.

U Beranama od ranije vlada generalno nezadovoljstvo zbog činjenice da na dijelu na Jelovice koji pripada ovoj opštini nije dozvoljena niti predviđena nikakva gradnja većih objekata turističkog tipa, poput rizort hotela i naselja, prema Planu posebne namjene za Bjelasicu i Komove.
Opština Berana je zbog toga uložila niz primjedbi na nacrt novog Prostornog plana Crne Gore, i očekuje da te primjedbe budu usvojene.

Jelovica je planina koja je dio masiva Bjelasice. Sa druge strane, prema Kolašinu, već su nikli veliki skijaški i hotelski kapaciteti, dok je ova planina koju po pola dijele opštine Berane i Andrijevica, do sada nevalorizovana. 

Član Borda direktora “Skijališta Crne Gore”  i direktor TO Berane se mnogo ranije zalagao da se vrha Bjelasice žičara i gondola spuste i do Jelovice, i da se ova planina učini dijelom velikog skijaškog kompleksa, sa većim brojem skijaških staza i uspinjača.

“Otvaranje tunela i stavljanje u funkciju novog puta potpuno je ubrzalo stvari i više nema čekanja. Sada treba hitno raditi da se ova žičara koja trune stavi u funkciju i ubrza razvoj i zimskog i ljetnjeg turizma na Jelovici. Ne kažem ja da treba da se ukrade, samo da se ovamo preusmjeri, a kada se otvore ski centri Žarski i Cmiljača, da se nabavi druga. Ova postojeća je stajanjem pet godina već izgubila veliku vrijednost i ne treba je ostaviti da stoji još nekoliko godina”, zaključio je Radević.

Izvor: RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply