RAČUN BEZ KRČMARA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Specijalno tužilaštvo još nije odgovorilo da li je optužnicom protiv bivših funkcinera Demokratske partije socijalista iz Berana obuhvaćen i predmet koji se tiče „zagubljenog“ novca namijenjenog za izgradnju zgrade za penzionere u ovom gradu.

Viši sud u Podgorici nedavno je vratio na doradu opštužnicu protiv šest funkcionera DPS koji su vršili lokalnu vlast u Beranama u periodu od 2006. do 2014. godine.

Predsjednik Udruženja penzionera Berane Ivan Šekularac objašnjava da je predmet obuhvaćen krivičnim prijavama koje su ranije podnijete.

„Mi smo obezbijedili materijal i dali sve podatke kako bi krivična prijava koja je još prije četiri godine podnijeta protiv bivšeg gradonačelnika i drugih funkcionera iz Demokartaske partije socijalista bila potkrijepljena dokaznim materijalom i u slučaju novca za zgradu za penzionere“ – kaže Šekularac.

Foto: Ivan Šekularac, predsjednik Udruženja penzionera Berane

On dodaje da udruženje na čijem je čelu neće odustati ni od izgradnje zgrade, ni od otkrivanja istine o tome gdje je i kako završio taj novac za koji, kako tvrdi, zna da je svojevremeno legao na račun Opštine Berane.

“U decembru 2008. godine potpisan je ugovor o sufinansiranju stambenog objekta za dvanaest stanova u Beranama za potrebe korisnika penzije republičkog Fonda PIO. Potpisnici tog ugovora su bili tadašnje Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja, Opština Berane i Fond PIO” – podsjeća Šekularac.

Prema njegovim riječima ugovorom su se sve tri strane obavezale da za realizaciju tog projekta ulože po stotinu dvadeset hiljada eura.

“Opština je svoj dio trebalo da obezbijedi kroz plac i komunalnu infrastrukturu, dok su drugi trebali da uplate novčana sredstva” – kaže predsjednik Udruženja penzionera.

Raspoloživa dokumentacija, u koju je Monitor imao uvid, pokazuje da su Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja i Fond PIO već u startu izmirili svoj dio obaveza i uplatili po 120 hiljada eura na žiro-račun Opštine Berane.

To potvrđuju i iz lokalne uprave, ali ističu da im nije poznato na šta je prethodno opštinsko rukovodstvo potrošilo ta sredstva.

“Postoje jasni dokazi da je Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja nakon potpisivanja ugovora na žiro-račun Opštine Berane uplatilo jednom dvadeset hiljada eura, a drugi put sto hiljada. Takođe, imamo dokaze da je Fond PIO na žiro-račun Opštine Berane 5. oktobra 2009. godine uplatio sto dvadeset hiljada eura za izgradnju zgrade za penzionere, ali nama nije poznato šta se s tim novcem desilo. Znamo samo da nije usmjeren za izgradnju te zgrade” – kažu u lokalnoj upravi u ovom gradu.

Oni ističu da se u moru naslijeđenih problema suočavaju i sa problemom koji se tiče izgradnje zgrade za potrebe penzionera i tvrde da će u narednom periodu pokušati da inicirjua realizaciju tog projekta.

Iz kolicije koja vrši vlast u Beranama a koju čine SNP, DF i Demokrate pozvali su bivše funkcionere koji su obavljali taj posao od 2006. do 2014. godine, da saopšte zašto za vrijeme njihovog mandata nije napravljena zgrada za penzionere.

“Poslije svega, postoji opravdana sumnja da su namjenska novčana sredstva, koja nijesu mala, potrošena nenamjenski. Zato i mi postavljamo pitanje gdje je potrošen taj novac. Naravno da zahtijevamo da se na odgovornost pozovu svi oni koji su  izvršili zloupotrebu sredstava namijenjenih penzionerima” – kažu u lokalnoj upravi.

Predsjednik Udruženja penzionera kaže da je u toj asocijaciji računica jasna, odnosno da je je bilo sve po planu, danas bi, kako tvrdi, u Beranama bilo izgrađeno ne dvanaest, nego sedamdeset stanova.

On objašnjava da je te već daleke 2008. godine bilo obećano da se u Beranama i Nikšiću prave zgrade za penzionere sa po dvanaest stanova.

“U Nikšiću je napravljena najprije jedna mala zgrada sa dvanaest stanova. Pa se nije stalo na tome, nego je napravljena još jedna zgrada za penzionere sa sedamdeset i pet stanova, a sada se gradi još jedna. U Beranama od svega nije bilo ništa” – kaže Šekularac.

Prema njegovim riječima sramota je što se neko usudio da nenamjenski potroši novac koji je namijenjen beranskim penzionerima.

“Od ukupnog broja penzionera u ovom gradu, naše su procjene da njih oko stotinu i dvadeset nemaju riješeno stambeno pitanje. Toliko je izrazilo interesovanje za stan. Neko bi  morao da odgovara zašto je projekat koji je bez problema zaživio u Nikšiću, propao u Beranama” – kaže Šekularac.

On dodaje da su se u to vrijeme interesovali i da su skoro svakodnevno čekali ispred kancelarija u lokalnoj upravi.

“To je jedino što smo tada mogli da radimo. Oni su nas, međutim, samo lagali. Kada god smo ih podsjećali i postavljali pitanje gdje je novac, govorili su nam da je tu i da zgrada samo što nije počela da se gradi. Onda su izgubili lokalnu vlast, i novcu se izgubio trag” – priča Šekularac.

Šekularac zahtijeva da se projekat nastavi.

“Ako može toliki novac da se odvaja za Nikšić, zašto ne može i za Berane. Tačno je da Nikšić ima više penzionera, ali ni Berane nije mali grad” – kaže predsjednik Udruženja penzionera Berane.

U ovom sjevernom gradu prema posljednjim procjenama živi oko pet i po hiljada penzionera.

Prosječna penzija je daleko ispod državnog prosjeka i ekonomska kriza posebno negativno utiče na standard ove populacije. Većina njih suočava se sa teškim egzistencijalnim problemima.

“Zar nije žalosno dočekati starost kao podstanar i zar nije bilo grijeh taj namjenski novac potrošiti na nešto drugo” – kaže Šekularac.

Zato u Udruženju penzionera gaje nadu da će se u specijalnom tužilaštvu pozabavaiti i prijavom vezanom za nenamjensko trošenje penzionerskog novca. I da će neko, makar pod pritiskom, morati da kaže gdje je novac.

“Ako je preusmjeren, neka tadašnji funkcioneri kažu gdje su ga preusmjerili i čijom odlukom. Malo li je dvjesta četrdeset hiljada eura” – kaže predsjednik Udruženja penzionera.

 On smatra da bi pitanje koje oni postavljaju, morali da postave i u Ministarstvu rada i socijalnog staranja kao i u Fondu PIO, jer su novac oni uplatili. Iz tih institucija niko se svih ovih godina nije oglasio što je sa njihovim novcem neko igrao igru poznatu u narodu pod imenom “račun bez krčmara”.

Izvor:Monitor

Share.

About Author

Leave A Reply