PUŠTENA U RAD PRVA OPŠTINSKA HIDROELEKTRANA U CRNOJ GORI, MIOLJE POLJE POČELO DA PROIZVODI STRUJU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mini-hidroelektrana “Miolje polje” koja je sagrađena na beranskom gradskom vodovodu konačno je puštena u rad. Radi se o prvoj elektrani u Crnoj Gori koja se nalazi u vlasništvu jedne opštine, odnosno preduzeća čiji je Opština osnivač. Da su, nakon probnog rada, počeli da se proizvode prvi kilovati struje u pomenutoj centrali potvrđeno nam je i iz Društva sa ograničenom odgovornošću “Benergo”, koje je prije nekoliko godina formirala Opština Berane sa ciljem da se bavi proizodnjom, prenosom, distribucijom i trgovinom električnom energijom.

-Poslije brojnih peripetija, administrativnih barijera i probnog rada mini hidroelektrana na gradskom vodovodu konačno je profunkcionisala i predstavlja prvu takve vrste u Crnoj Gori. Nedavno smo potpisali ugovor sa Crnogorskim operaterom tržišta električne energije (COTEE) o podsticajnoj cijeni struje iz obnovljivih izvora energije. Na taj način je proizvedena struja u ovoj elektrani počela da se isporučuje tržištu, što je od velikog značaja za našu opštinu – kaže direktor “Benerga” Nikola Ćojbašić.

NIKOLA ĆOJBAŠIĆ, FOTO: D.J.

On je ustvrdio se da se radi o korisnoj i isplativoj investiciji s obzirom na to da će mini-hidroelektrana na mjesečnom nivou ostvarivati dohodak u visini od oko 20 hiljada eura.

– Ova mala hidroelektrana ima snagu od oko 300 kilovata, što znači da će, ako se sagledaju sadašnje tržišne cijene, na godišnjem nivou proizvoditi struju u vrijednosti od oko 250.000 eura. Zna se da mi proizvedenu struju ne možemo direktno koristiti, već da je moramo usmjeravati ka elektroenergetskom sistemu Crne Gore, što je već i urađeno. Ali, naše preduzeće će zato dobijati novac od prodate struje, što potvrđuje da se dugoročno radi o isplativom projektu – naveo je Ćojbašić.

Iz preduzeća “Benergo” uvjeravaju da se radi o čistom ekološkom projektu i da pomenuta mini-hidroelektrana ničim neće negativno uticati na kvalitet vode sa gradskog vodovoda.

– Potpuno je netačno da će postavljanje postrojenja na gradskom vodovodu za potrebe hidreoektrane šteno uticati na vodu koju piju potrošači u Beranama. Radi se o čisto ekološkom projektu, jer voda prilikom prolaska kroz turbine neće imati nikakvih negativnih uticaja. Uostalom, u razvijenim zemljama Evrope urađeno je dosta elektrana na sličnom principu, što ukazuje da proces proizvodnje električne energije ne mijenja kvalitet vode za piće. Sve to govori da će građani i dalje imati kvalitetno i uredno vodosnabdijevanje – poručili su iz preduzeća “Benergo”.

Dobijena saglasnost na kredit od 920 hiljada eura

Prije nekoliko dana, tačnije 25. maja, lokalni parlament je dao saglasnost na odluku o kreditnom zaduživanju DOO ”Benergo” Berane od 920.000 eura.

-Skupština opštine je dala saglasnost da se DOO ”Benergo” kreditno zadužiti u iznosu od 920.000 za refinansiranje postojećeg kredita u Prvoj banci Crne Gore u iznosu od 750.000 eura i obezbjeđivanje sredstava za izmirenje dospjelih obaveza prema dobavljačima u iznosu od 170.000 eura. To je urađeno jer DOO “Benergo” nema sredstava predviđenih za ovu svrhu, a radi se o preduzeću osnovanom za potrebe korišćenja hidropotencijala kao obnovljivih izvora u svrhu proizvodnje električne energije, kao energenta od vitalnog značaja za sve stanovnike opštine – saopšteno je iz lokalne uprave.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply