PROMOVISANI “RAZGOVORI – ZNAKOVI VREMENA”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Promocija knjige “Razgovori – Znakovi vremena” novinara i publiciste Ranka Pavićevića iz Budve, koja sadrži 75 intervjua sa najpoznatijim stvaraocima iz oblasti kulture iz zemlje, regiona i svijeta, održana je sinoć u Narodnoj biblioteci “Dr Radovan Zogović”.

Govoreći o knjizi koja je, kako je kazao, knjiga dijaloga i usmenog stvaralaštva, urednik časopisa Tokovi, Damjan Ćulafić je istakao da ona predstavlja paradigmu temeljnog novinarskog pripremanja za razgovor sa odabranim sagovornikom.

“Reklo bi se da gotovo da i nije bilo, do početka dijaloga objavljene knjige sagovornika, koju autor nije pažljivo čitao, niti filma ili predstave koju nije pomno odgledao, odsviranog akorda koji nije savjesno slušao, niti likovnog djela pred kojim se nije zamislio. To je, iznad svega, ipak, potvrda serioznosti sa kojom kao intervjuer pristupa sagovorniku, a, drugo, u pitanju je situacija usljed koje novinar daje sebi za pravo da se ne bavi pukim postavljanjem pripremljenih pitanja, već sebi obezbjeđuje ležerniju atmosferu i priliku da razgovara”, kazao je Ćulafić.

On je dodao da je ovom knjigom autor  pokazao kako se kroz burne protekle decenije na Balkanu moglo sačuvati dostojanstvo teškom, mukotrpnom i često sizifovskom novinarskom zadatku.

Naglašavajući značaj poznanstava, kontakata i susreta  sa ljudima koje je dosad intervjuisao i žive riječi sa njima, od Maria Vargasa Ljose, Matije Bećkovića, Ace Popovića, Desanke Maksimović, Dušana Kovačevića, Dušana Kostića, Borislava Pekića, Danila Kiša, LJubomira Simovića, Milorada Pavića, Ranka Jovovića, Stevana Raičkovića, Slobodana Selenića do Ljube Popovića, Vlade Veličkovića, Miloša Šobajića, Petra Omčikusa, Olje Ivanjicki, Miće Popovića, Milića od Mačve, autor ove knjige Ranko Pavićević je kazao da ga je to danas učinilo jednim od najbogatijih ljudi Crne Gore.

“Nije bilo lako razgovarati sa svim ovim velikim ljudima i napisati ovu knjigu. Nije bilo lako jer ne pripadam onim novinarima  koji “dave” ljude ovom ukletom dobrom profesijom. Želio sam da se dobro pripremim  – da pročitam njihova djela, pogledam njihove slike, odslušam njihove koncerte i odgledam njihove predstave i da napišem knjigu, ovaj trag koji ostaje za cijeli život”, kazao je Pavićević.

Odlomke iz knjige „Razgovori – Znakovi vremena“, čitale su Gorica Ćulafić, urednica kulturno – umjetničkih programa u beranskom Centru za kulturu, koja je bila medijator večeri  i Paola Iritano a u muzičkom dijelu učestvovao je Sergej Arsenijević, učenik Niže Muzičke škole u Beranama.

Knjiga ”Razgovori – Znakovi vremena”, čiji je izdavač renomirana izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice, za nepune dvije godine, doživjela je dva izdanja.

Snežana Milić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply