PROLJEĆE JE VRIJEME ALERGIJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U proljeće kada oživi vegetacija i biljke procvjetaju, polena ima svuda u vazduhu, pa za sve one koji imaju probleme sa alergijama počinje konstantno kijanje, suzenje očiju, svrab, kašalj… Alergija je neprimjereni i neuobičajeni odgovor imunog sistema organizma na stranu supstancu koja se označava kao alergen. Sitne čestice koje se prenose sa drveća, trave – polen najčešći su „okidač“ za proljećne alergije. Kada čestice polena dospiju u nos nekog ko je alergičan imuni sistem prepoznaje kao napad na organizam. Alergije na polen obično počinju u martu, a mogu trajati sve do kraja oktobra.

Simptomi alergije slični kao i prehlade

Najčešći simptomi alergijske reakcije mogu se pomješati sa simptomima prehlade, to su: zapušenost, peckanje i curenje nosa, slivanje sekreta niz zid ždrela, karakterisični svrab i suzenje očiju, kašalj.

Osim toga simptomi alergije mogu da uzrokuju napad astme, stoga prolećne alergije treba ozbiljno shvatiti i konsultovati se sa ljekarom koji će preporučiti način liječenja i prepisati odgovarajuće ljekove (inhalatorni ljekovi i antihistaminici) ukoliko je potrebno.

Terapiju početi dvije nedelje prije sezone polena

Alergija nije izliječiva ali postoje ljekovi koji uklanjaju simptome i olakšvaju život alergičnim osobama. U tu svrhu koriste se ljekovi iz grupe antihistaminika, dekongestivi, kortikosteroidi itd. Antihistaminici su vrlo važna grupa ljekova koja se koristi kod alergijskog rinitisa posebno izazvanog polenom,.Takođe ljekovi iz ove grupe jako su djelotvorni u slučaju alergije na ubod insekata, i alergija na ljekove. Međusobno se razlikuju po dužini dijelovanja i intenzitetu eventualnih neželjenih dejstva (pospanost, sedativno dejstvo). Neophodno je redovno koristiti terapiju tokom cijele sezone cvjetanja biljaka koje izazivaju alergijsku rekaciju. Najbolji efekti se postižu ukoliko se terapija započne dvije nedelje prije početka sezone uzročnog polena. Pored upotrebe ljekova, važno je smanjiti izloženost alergenima.

Kako spriječiti alergije

Veoma je teško sprečiti prolećne alergije, ali za sve koji su alergični važno je  u periodu sezone polena, kada je vrijednost polena najviša smanje boravak na otvorenom, a da se po povratku kući istuširaju i operu kosu. Važno je zaštititi oči naočarama, slanim rastvorima ispirati sluzokožu nosa, ne sušiti veš na otvorenom, prozore kako u stambenom prostoru tako i na automobilu držati zatvorenim, praktikovati kratkotrajno provjetravanje, pratiti vrijednosti polena u vazduhu putem medija.

Koncentracija polena u vazduhu, najveća je ujutru, pa se u tom periodu ne savjetuje provjetravanje stana. Tokom dana, sa porastom dnevne temperature, koncentracija polena se smanjuje.

Terapija protiv alergije mora se uzimati redovno, kako je propisano, da bi pacijenti bili zaštićeni tokom čitavog dana.

Mnogi  i ne znaju da boluju od alergije, misleći da zbog simptoma poput šmrcanja, kijanja, kašljanja, peckanja i svraba u nosu imaju grip ili prehladu. To se svakako mora provjeriti pregledom kod ljekara specijaliste, najbolje alergologa.

Poleni drveća su aktuelni do kraja aprila, nakon čega slijede poleni trava, pa zatim korova, koji su i najagresivniji.

Kalendar alergije na polen

Količina polena u vazduhu je najviša kada je toplo i suvo vrijeme sa slabim vjetrom, a najniža tokom hladnih i vlažnih dana.

polen drveća – mart, april

polen trava – od maja do jula, nekad i do kraja avgusta

polen korova – od kraja jula do oktobra

 

Share.

About Author

Leave A Reply