PROJEKAT “MI ZA PRIRODU -PRIRODA ZA NAS” REALIZUJE SE U BERANAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nevladino udruženje Centar ekoloških inicijativa realizuje u Beranama projekat “Mi za prirodu –priroda za nas “, koji je dio projekta “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori”.

Glavni cilj projekta je doprinos smanjenju emisija štetnih gasova, promocija obnovljivih izvora energije i upravljanje otpadom u cilju održivog gazdovanja životnom sredinom.

“Projekat je podržan od strane Evropske unije, a realizuje se posredstvom NVO Green Home. Realizujemo ga u partnerstvu sa osnovnom školom “Radomir Mitrović” gdje aktivno radimo na edukaciji učenika od petog do osmog razreda. Edukacija je vezana za klimatske promjene, obnovljive izvore energije, pravilno odlaganje otpada i reciklažu. Učenici će putem kratkog video klipa, koji sami snimaju poslati poruku o neophodnosti urgentnog djelovanja kada su globalne klimatske promjene u pitanju kao i o potrebi da se svi uključimo u proces zaštite životne sredine”, kazao je direktor Centra ekoloških inicijativa Borko Ojdanić.

On je istakao da će kroz aktivnosti poslati poruku roditeljima, nastavnom osoblju i stanovnicima našeg grada da što manje koriste automobile kako bi doprinijeli smanjenju emisije štetnih gasova. Tokom projekta planirana je i kampanja putem društvenih mreža, lokalnih i nacionalnih medija, a biće distribuiran i promotivni materijal koji se bavi zaštitom životne sredine.

“Uvjeren sam da su projekti ove vrste održivi, da se malim koracima i akcijama na lokalnom nivou uključujemo u globalnu borbu za očuvanje prirodnih staništa, jer samo na taj način možemo reći da ćemo imati šta da ostavimo budućim generacijama. U cilju održivosti projekta, u OŠ “Radomir Mitrović” nastaviće da radi ekološka sekcija, a kao dodatnu komponentu održivosti ističem izgradnju učionice na otvorenom, gdje će ekološka sekcija imati priliku da se okuplja i realizuje nove projekte, i izradu Web sajta”, istakao je Ojdanić.

NVU Centar ekoloških inicijativa osnovana je 2014.godine od strane zaljubljenika u prirodu sa ciljem zaštite životne sredine u saradnji sa akterima i partnerima sa teritorije cijele Crne Gore. Do sada su realizovali niz projekata u vrijednosti od preko 50.000 eura.

Mirka Dević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply