Priprema za redovan početak školske godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nedoumicu u vezi sa održavanjem nastave od septembra, Ministarstvo prosvjete je danas razjasnilo. Kako se navodi, oni vjeruju da će se djeca od septembra naći u školskim klupama.

Časovi koji će biti snimljeni tokom avgusta za prvo tromjesečje koristiće se isključivo kao “plan B”, a ne kao zamjena za redovnu nastavu.

“S obzirom na očekivano interesovanje javnosti, imamo obavezu da saopštimo stav Ministarstva prosvjete po pitanju početka školske godine. Na samom početku ističemo da je pojava koronavirusa sasvim jasno pokazala da nije ozbiljno davati dugoročne planove i obećanja, koja se u nekoliko dana mogu izmijeniti, usljed objektivnih okolnosti. Upravo zato Ministarstvo mjesec dana pred početka školske godine može da saopšti sljedeće: obrazovni sistem priprema se za redovan početak školske godine, što bi trebalo da čine i roditelji i đaci. Naravno, u narednim danima bićemo u komunikaciji sa Instititom za javno zdravlje, kako bismo dobili potvrdu takvog stava”, ističe se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

U saopštenju se dodaje da se istovremeno, epidemiološka situacija mijenja iz dana u dan.

“Jasno je da ozbiljan obrazovni sistem mora imati scenario podrške za takve nepredviđene situacije, koje jesu moguće u narednim nedjeljama i mjesecima. Upravo zato tokom avgusta će se snimati časovi za prvo tromjesečje, isključivo kao “plan B”, a nikako kao već utvrđena zamjena za redovnu nastavu. Dakle, ponovno snimanje video časova za sada ima za cilj da stvori bazu za obrazovni sistem, kako nas eventualno pogoršanje epidemiološke situacije ne bi zateklo nespremne. Ta baza će ipak, kako smo već rekli, vjerovatnije služiti samo kao podrška obrazovnom sistemu i biti koristan resurs đacima i nastavnicima u redovnoj nastavi”, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog Vladinog resora na čijem je čelu Damir Šehović su rekli i da se nadaju i da vjeruju da će propisane mjere uticati na bolji razvoj epidemiološke situacije. 

“Te da ćemo dobiti potvrdu i od nadležnih zdravstvenih institucija da djeca, na zadovoljstvo svih nas, u septembru mogu biti u školskim klupama”, zaključuje se u saopštenju.

Share.

About Author

Leave A Reply