PREMIJUM, KINESKE ILI OBNOVLJENE GUME – KOJE SU BOLJE?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zanimljivo testiranje sproveli su njemačka organizacija TÜV SÜD i švajcarski magazin Auto-illustratedierte.

Naime, uzeli su premijum gumu Goodyear EfficientGrip Performance 2, kineski proizvod Goodride SA37 Sport te njemačku obnovljenu gumu King-Meiler STREAX.

Dimenzije su 225/45 R 17 W – gume su predviđene za brzine do 270 km/h. Na testnom poligonu podvrgnuli su ih klasičnim naporima kako bi ustanovili koja je bolja.

Naravno, ne treba biti previše pametan da bi se zaključilo da će Goodyear iz svega izaći kao pobjednik, ali zanimljivo je vidjeti kako su prošle preostale dvije gume.

Test je sproveden na novom VW Golfu, a već je kočenje na suvom od 100 km/h do 0 km/h pokazalo razlike – Goodyear pneumatiku je trebalo 36 metara, Goodride gumi 36,8 metara, a King-Maileru 38,3 metara.

Na kočenju po vlažnoj podlozi (80-0 km/h) najkraći zaustavni put je imao Goodyear (35,1 m), pa slijede Goodride (40 m) i King-Meiler (40,5 m).

Na jednostavnoj mokroj kružnoj stazi testirana je lateralna izdržljivost – Goodyear je opet bio pobjednik i stazu je prešao za 14,33 sekunde, slijedi King-Mailer sa 14,77 sekundi, a treći je Goodride sa 14,79 sekundi.

Na testnom poligonu za akvaplaning (dubina vode 8 milimetara) neočekivano je pobijedio Goodride – sa kineskim gumama Golf je izgubio kontrolu pri 82,4 km/h, sa Goodyear pneumaticima rezultat je bio 79,3 km/h, a s King-Mailerom 78,2 km/h.

U laboratoriji su sprovedeni testovi izdržljivosti i brzine (270 km/h) i u tom posljednjem testu pukla je guma King-Mailer.

Zbog toga je nakratko prestala prodaja ovih guma. Stručnjaci su morali da provjere šta je razlog tome.

Ostale dvije gume prošle su oba testa.

Ukupno, u većini parametara premijum Goodyear se očekivano pokazao najboljim.

Rezultat King-Mailera nije bio impresivan, ali na osnovu samo jednog modela ne može se generalizovati o svim obnovljenim gumama.

Da li biste vi koristili protektirane gume, ukoliko biste značajno uštedjeli prilikom kupovine?

Kako nastaju obnovljene ili protektirane gume?

Prvo se gledaju moguća oštećenja. Ako su ona velika, guma se odbacuje, a ako ih nema ide se dalje u postupak. Sa guma se zatim struže gazni sloj i posebnim tehnikama zalijepi se drugi (lijepljenje pod pritiskom).

Obnovljena guma štedi do 70 posto na materijalima te oko 30 posto u emisijama CO2 prilikom proizvodnje.

Izvor: B92

Share.

About Author

Leave A Reply