PREDSTAVLJENE PRILIKE ZA SEZONSKI POSAO

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oko dvadesetak preduzetnika – ugostitelja sa crnogorskog primorja predstavilo je, u Polimskom muzeju, uslove i prilike za sezonsko zapošljavanje.

Nezaposleni iz naše i susjednih opština, u neposrednom razgovoru sa poslodavcima, dobili su više pojedinosti o uslovima sezonskog rada na primorju.

Rade Kljajić, potpredsjednik Opštine Berane

Potpredsjednik Opštine Berane Rade Kljajić, kazao je tokom otvaranja Sajma, da Opština podržava ovakve aktivnosti, jer su od posebnog značaja za sjeverne opštine, u kojima su mogućnosti za zapošljavanje skromne.

“Sajam bi i ubuduće trebao da da pozitivne rezultate u pogledu smanjenja nezaposlenosti radnika sa sjevera, koji bi se radno angažovali u toku turističke sezone u primorskim opštinama”, istakao je on.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić naglasio je da ta ustanova čini sve da smanji broj nezaposlenih u državi, a sezonsko zapošljavanje jedan je od načina za to.

Suljo Mustafić, direktor ZZZCG

Počinjemo danas iz Berana, Područje jedinice sa najvećim procentom nazaposlenih. Na evedenciji Zavoda u Beranama za opštine Berane, Plav, Andrijevica, Rožaje, Petnjica i Gusinje nalazi se 11.680 nezaposlenih lica”, rekao je Mustafić i dodao da stopa nezaposlenosti trenutno iznosi 51,3 odsto.

On je dodao da je Sajam šansa da zainteresovani na licu mjesta razgovaraju sa poslodavcima i direktno apliciraju za određeno radno mjesto.

“Namjera je da stvaramo ambijent u kojem će poslodavci vidjeti interes da zapošljavaju domaću radnu snagu, ali i da domaćim radnicima sezonsko zapošljavanje učinimo privlačnim. Radnu snagu treba učiniti konkurentnijom prije ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, jer će kasnije, liberalizacijom tržišta rada ljudski resurs nastojati da ide u zemlje EU, gdje je dohodak i uslovi rada na većem nivou”, kazao je direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Mustafić smatra da su sajmovi najefikasniji način da se doprinese kvalitetu veza između nezaposlenih i poslodavaca, što će doprinijeti zapošljavanju najboljih kadrova.

Sajam su organizovali Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore u saradnji sa Opštinom Berane, a sprovodi se u okviri javne kampanje “Zaposlimo domaće”.

Andrija Turčinović / Romana Lalić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply