PREDŠKOLCI I VASPITAČICE U AVANTURI DO ZNANJA (foto, video)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Dijete uči konkretno, a ne apstraktno, jer ne može shvatiti ono o čemu mu se govori, a da to ne vidi svojim očima i ne opipa svojim rukama” kazala je vaspitačica Borjanka Butrić, objašnjavajući način na koji sprovodi aktivnosti u okviru svog pedagoško-vasapitnog rada sa djecom u vrtiću Radmila Nedić.

Predškolska grupa koju vodi sa svojom koleginicom Nadicom Jelić, uz pomoć asistenkinje Vesne Mašović, na interesantan i djeci prijemčiv način obrađuje različite teme prilagođene njihovim potrebama i uzrastu. Prošlog mjeseca su bili u Bijelom Polju i posjetili Željezničku stanicu i kroz druženje sa mašinovođom učili o saobraćaju.

“Nedavno smo sa djecom bili u Bijelom Polju, kako bi vidjeli vozove i malo se vozili u njemu. Meni mnogo znači način na koji rade vaspitačice Borjanka i Nadica sa našom djecom, jer ih jako puno nauče, a i imaju drugarski odnos sa njima. Moj sin je malo kasnije progovorio, sa tri godine, ali uz njihovu pomoć i igru sada priča kao i sva ostala djeca” kazala je Alisa Mandžukić, koja podržala inicijativu da se posjeti Željeznička stanica.

Saradnja vaspitačica i roditelja je od presudnog značaja za razvoj djeteta, a Butrić naglašava da je sreća djeteta najvažnija.

“Za odgoj djeteta veoma je važna saradnja vaspitačica i roditelja. Dijete se osjeća sigurnije kada je taj odnos dobar. Mi, baš kao i roditelji smo model koji djeca oponašaju. Roditeljima je najvažnija sreća njihove djece, a mi ih usrećujemo tako što pravimo česte izlete i ostale kreativne aktivnosti. Pored toga, važno je da djeca iz toga nešto nauče” objasnila je Butrić.

Praktičan rad sa djecom u predškolskom uzrastu usmjeren je ka usvajanju konkretnih znanja i doprinosi tome da djeca razvijaju kreativnost.

“Djeca tako razvijaju samopouzdanje, pozitivnu sliku o sebi, ne pothranjujući oholost, taštinu i sujetu. Uče se skomnosti, uvažavnju druge djece i svijesti o njihovim kvalitetima. Razvijaju svoju kreativnost i stvaraju sopstveni imidž” dodala je ona.

Dio aktivnosti

Kako su najavili, ovi mališani tokom aprila će posjetiti beransku Opštu bolnicu, a uskoro će imati izložbu radova inspirisanih proljećem.

Milena Bubanja Obradović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply