Poznati elektroenergetičar i inovator Ranko Delević preminuo u 68. godini

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poznati elektroenergetičar i inovator iz Berana Ranko Delević, preminuo je danas u 68. godini.

Delević je za konstrukciju prve mikro elektrane na sjeveru Crne Gore, na planini Konjsko iznad rodnog sela Buče, 2011. godine dobio nagradu Privredne komore Crne Gore za inovativnost za idejno rješenje.

Godinu ranije, za isti poduhvat, dobio je i najviše opštinsko priznanje u Beranama, nagradu 21. juli.

Osim što je prva, Rankova mikro elektrana je bila i na najvećoj nadmorskoj visini u državi, od 1600 metara.

Ovaj Beranac nemirnog, istraživačkog duha sav posao oko izgradnje hidroelektrane, odradio je potpuno samostalno i ručno, u svojoj kućnoj radionici.

To je bila takozvana ostrvska hidrocentrala, jer se ne vezuje sa elektro sistemom, a struje je bilo dovoljno za desetak planinskih stanova njegove najbliže rodbine i mještana, za sijelalice, televizore i frižidere, tamo gdje ih nikada nije bilo.

Delević se sa strujom „družio“ od dječačkih dana , a ideja da osvijetli planinu u njemu se rodila vrlo davno.

Daleke 1968. godine, napravio je minicentralu snage svega pet vati, od diname za biciklo, što je bilo dovoljno za sijalicu u babinoj kolibi. Nešto kasnije je izradio vjetrenjaču koja je proizvodila 300 vati, da bi u zrelim godinama izgradio mikro elektranu.

Ovaj pronalazač u pravom smislu riječi otišao je još dalje, predvidjevši čak i daljinsko upravljanje centralom, a izumitelj je i mnogih drugih pronalazaka na bazi struje, kao što je patent za zaštitu aparata od strujnog udara.

Delević se za izgradnju malih elektrana zalagao u vrijeme kada nije bilo ni jedne u Crnoj Gori, da bi potom postao veliki kritičar sadašnjih malih elektrana, kojima se devastiraju priroda i prave ekocidi.

Ranko je bio i jedan od najpoznatijijih radio-amatera, i kao veliki humanista tokom ratova na prostoru eks Jugoslavije, spajao je ljude i često bio jedina veza među onima koji su se nalazili odvojeni na raznim stranama svijeta.

Čitav radni vijek proveo je u Elektroprivredi Crne Gore, odnosno Elektroprenosu, a Vijesti, Monitor i TV Vijesti su vrlo često pravile reportaže o ovom čovjeku.

Delević će biti sahranjen sjutra, u krugu porodice, u selu Buče kod Berana, ispod planine Konjsko, gdje je kao spomenik za života ostavio prvu mikro elektranu na sjeveru države.

Tufik Softić

Share.

About Author

Leave A Reply