Potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške poljoprivrednicima sa sjevera

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović sa saradnicima u Beranama potpisao je ugovore o dodjeli bespovratne podrške za investicije u preradu na gazdinstvima, sa poljoprivrednim proizvođačima iz Plava, Gusinja, Andrijevice, Petnjice, Rožaja, Berana i Bijelog Polja.

Kako je saopšteno iz MPŠV, domaćin je bila Opština Berane a potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Opštine Tihomir Bogavac sa saradnicima.

“Investicije, koje se odnose na nabavku nove opreme za preradu, čuvanje i pakovanje poljoprivrednih proizvoda, kao i adaptaciju postojećih objekata, podržane sa 80 odsto vrijednosti cjelokupnog iznosa investicije. Kroz javni poziv koji Ministarstvo dodjeljuje uz podršku Svjetske banke, kroz MIDAS 2 projekat, podržano je 70 investicija ukupne vrijednosti oko 490.000 eura, od čega je podrška koju dodjeljuje Ministarstvo oko 390.000 eura”, pojasnili su iz Ministarstva.

Stijović je ukazao da se realizacijom ovih investicija doprinosi povećanju konkurentnosti proizvoda kako crnogorskih primarnih proizvođača, tako i prerađivača, kao i da ova mjera, kroz stvaranje dodate vrijednosti, povećava prihode, rješava problem viškova primarnih proizvoda i čuvanja proizvoda na gazdinstvima.

“Riječ je o značajnom učešću bespovratnih sredstava u ovim ekonomski izazovnim vremenima, čime dokazujemo brigu za naše poljoprivredne proizvođače, kao i nastojanje ove Vlade da stvori povoljan ambijent za poljoprivrednu proizvodnju. To potvrđuje i iznos sredstava opredijeljen za ovogodišnji Agrobudžet, koji će biti veći za oko 9 mil. € iz nacionalnih sredstava u odnosu na prethodnu godinu. Ovo odražava našu želju da pružimo podršku koju poljoprivreda u Crnoj Gori i zaslužuje”, naglasio Stijović.

Ministar je istakao će podrška kroz novi Agrobudžet biti najizdašnija za poljoprivrednike u istoriji Crne Gore.

“Ove godine Agrobudžet iznosi 43,1 milion eura u kojem ćemo imati povećanja po svim značajnijim mjerama. Značajne pozitivne efekte ovog Agrobudžeta osjetiće svi poljoprivredni proizvođači a povećanja su posebno izražena u sektoru stočarstva, uključujući značajna povećanja premije za mlijeko, povećanja direktnih plaćanja po površini uz povećanje premija po grlu za goveda, ovce i koze ali i u svim drugim agrobudžetskim mjerama”, ističu iz MPŠV.

Stijović je istakao požrtvovanost poljoprivednih proizvođača koji u izazovnim vremenima globalne pandemije daju sve od sebe da sačuvaju selo, te naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvijek biti iskren i pouzdan partner svakom našem poljoprivredniku.

“Osnovni cilj podrške je da se kroz ove vrste investicije, objekti u kojima se vrši prerada, pakovanje i čuvanje proizvoda, unaprijede i usaglase sa higijenskim standardima, minimalnim nacionalnim standardima u oblasti bezbjednosti hrane i očuvanja životne sredine, kao i da se kroz povezivanje poljoprivrede i turizma u ruralnim područjima, a i van njih, omogući poljoprivrednim proizvodima dobar i siguran plasman”, dodaju u saopštenju.

Share.

About Author

Leave A Reply