POŠTOVATI MJERE ZA BEZBJEDNIJI BORAVAK U ŠKOLI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon više od pola godine dio đaka vratiće se u školske klupe. Djeca su u prethodnom periodu osim neobično dugog raspusta i pohađanja nastave od kuće morala da se prilagode novim oklnostima izazvanim pandemijom korona virusa.

Povratak u školske klupe za djecu mlađih razreda, kao i učenike prvog razrednja srednje škole, najblaže rečeno biće neobično, a kako psihološkinja Marija Šćekić, smatra treba ih uputiti na poštovanje mjera koje su propisane.

“Sama ova situacija vezana za Covid 19 dovoljno dugo traje da su roditelji do sada izrazili svoje mišljenje i stav prema istoj. Djeca su iste te stavove i mišljenja usvojila, ali roditelji često prije uvide grešku u ponašanju i mišljenju kod djece nego kod sebe. Tako da samu ovu situaciju predočite djeci na način na koji vi izaberete da im približite i jasno im iznesite mjere kojih treba da se pridržavaju. Naravno, ukoliko želite da sve te mjere koje ste naveli dijete ne shvati stravično i nemoguće da ih se pridržava jako je važno da ih i vi ispoštujete i tako će dijete iste lakše da prihvati” kaze Šćekić za Radio Berane.

Nacionalno kordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti, propisao je obavezno nošenje maski u školama, a dio roditelja oštro je kritikovao ovu mjeru.

“Smatram da maske djeci ne predstavljaju problem. A odgovor na pitanje , zašto ih ne nose? Pronalazim jedino u roditeljima i starateljima gdje djeca više gledaju i oponašaju svoje modele kako se odnose prema ovoj situaciji. Škola može daleko lakše da usmjeri socijalno ponašanje jednog djeteta od porodice tako da nošenje maske dijete mnogo lakše prihvata. Bliža je zahtjevima države i manje je dostupna kritici od strane djece. Uglavnom ima jasan i nezavisniji stav” dodaje Šćekić.

Početak školske godine odgođen je za oktobar, a prem nekim najavama obzirom na epidemiološku situaciju u Beranama, moguće je da će đaci sačekati još neko vrijeme dok se vrate u školske klupe. Detaljnije informacije o tome Ministarstvo prosvjete najavilo da će dati za par dana.

Psihološkinju Šćekić, pitali smo kako pripremiti , djecu koja tek polaze u prvi razred za početak kolske godine i kako im olašati period adaptacije.

“Kada dijete dođe u školu, nađe se, u situaciji koja je za njega sasvim nova i neobična. Dok za roditelje sve to predstavlja test predhodne pripreme, i da li su valjano osnažili svoje prvake da lagano prihvate nove izazove. Roditelji će svom prvaku najbolje olakšati polazak u školu tako što će ga usmjeriti na formiranje cilja. Dozvolite im da to bude po njihovom izboru, oni najčešće uzimaju za uzor najjaču osobu u svojoj užoj, široj porodici ili okolini. Formiranje ovog cilja je važno jer kada se dijete osjeća nemoćno i sputano da se suoči sa situacijom, roditelj može da ga podsjeti na cilj i tako da se dijete misaono i osjećajno izdigne iznad postojećih teškoća i sa više samopouzdanja usmjeri prema cilju koje je samo izabralo” savjetuje Šćekić.

Od kraja marta učenici osnovnih i srednjih škola nastavu su pohađali kroz program “Uči doma” koje je Ministarstvo pokrenulo u cilju efikasnije borbe protiv širenja epidemije. Raspust je bio produžen, cijelih mjesec dana, a Šćekić smatra da je djecu ta duga pauza odgovarala.

Foto: Ilustracija

“Ja sam mišljenja da, samo opremanje djece za školu ih već na neki način priprema i oni već imaju misao o tom da škola ubrzo počinje. Sigurna sam u to da je ova pauza djeci savršeno prijala dok je negdje više roditeljima predstavljala problem. Pošto je na roditeljima da svoje školarce pripreme za polazak u školu, moja preporuka je da ne pridaju značaj pauzi već razgovoru o početku školske godine, šta sve očekuju od djeteta, kakvu saradnju sa učiteljima/nastavnicima i školskim drugarima. Približiti djetetu školsku svakodnevicu i njene rutine” objašnjava ona.

Učenici starijih razreda obrazovanje će, do daljeg, nastaviti od kuće pa je jedno od važnih pitanja kako ih motivisati da se odgovorno izvršavaju obaveze.

“U grupu djece starijih razreda mogu slobodno reći da spadaju tinejdžeri. Psihološki gledano to zahvata period puberteta (burnih bioloških promjena) i period adolescencije (saznajnih, emocionalni, socijalnih i promjena u ponašanju). Tinejdžeri zbog samog prolaska kroz ove razvojne faze imaju teškoće sa usmjeravanjem i zadržavanjem pažnje na učenje, osjećaj unutrašnjeg nemira i nemanje volje da rade domaće zadatke. Roditelji bi ovdje najbolje mogli motivisati svoje tinejdžere tako što bi zajedno sa njima napravili organizaciju dana. Ova vještina je jako važna jer će ih naučiti kako da organizuju svoje vrijeme za učenje i daće im jasan uvid u dnevne aktivnosti i preostalo slobodno vrijeme. Sprovodeći zadatu organizaciju dana, tinejdžer shvata svoju vrijednost i tako stiče samopouzdanje” kaže Šćekić i dodaje da je bez obzira na rezulat važno je pohvaliti trud.

Milena Bubanja Obradović

Share.

About Author

Leave A Reply