Ponudili više od 12.500 radnih mjesta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poslodavci su oglasili više od 12.500 mjesta za Program stručnog osposobljavanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Završena je prijava poslodavaca za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, dok će prijavljivanje korisnika za učešće u 9. ciklusu Programa početi u ponedjeljak 19. oktobra.

Poslodavci su oglasili više od 12.500 mjesta, od čega je preko 60% iz privatnog sektora, a prijave se još uvijek obrađuju.

“Prijavljivanje budućih korisnika Programa, elektonskim putem, preko portala www.euprava.me trajaće do 19. novembra”, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

Podsjećamo da pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja, odnosno sa visokim obrazovanjem, i koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se suočava čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodne godine realizacije Programa, oko 50% korisnika Programa je nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

Izvor-rtcgonline

Share.

About Author

Leave A Reply