POLIMSKI MUZEJ U EVROPSKIM PROJEKTIMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Polimski muzej u Beranama, pored projekata koje realizuje uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Berane, učestvuje i u važnim projektima finansiranim od strane Evropske unije.

Jedan od njih je projekat “Očuvanje kulturnih pejzaža Albanije i Crne Gore”, na kojem je  Polimski muzej je vodeći aplikant a  partner u Crnoj Gori im je Regionalna razvojna agencija.

„Prošle godine, u pozivu Crna Gora – Albanija, Polimski muzej je dobio dva projekta. Na projektu “Očuvanje kulturnih pejzaža Albanije i Crne Gore” smo nosioci,  dok su nam partneri iz  Albanije  iz Tirane i Regionalni savjet Skadra. Projekat će trajati dvije godine, a ukupna vrijednost je 400 hiljada eura za obje strane – po 200 hiljada za nas i Albaniju“, kazala je, gostujući u Jutarnjem programu Radio Berana Violeta Folić, direktorka Polimskog muzeja.

Ona je naglasila da je cilj projekta očuvanje tradicionalne arhitekture kao značajnog dijela kulturnog nasleđa prekogranične oblasti.

„U projekat su sa naše strane uključene opštine Berane, Andrijevica, Plav, Petnjica i Gusinje. Do sad se radilo na izradi studije koja treba da definiše šta je to tradicionalno i koji su tipovi tradicionalne arhitekture karakteristični za ovo područje, ali i kako da ubuduće gradimo moderno, ali da sadrži elemente tradicije“, kazala je Folić.

Ona je istakla da se radi o projektu koji se sprovodi na seoskom području.

„Tokom realizacije biće rekonstruisano više tradicionalnih ograda, vodenica, bunara i opremljene  dvije etno sobe u dva sela. U planu nam je organizovanje izložbi, etno ruta i slično“, kazala je ona.

Drugi projekat, kako je navela Folić, nosi naziv „Od hrišćanskih starina do unapređenja turizma“, a vodeći aplikant u projektu je Eparhija budimljansko – nikšićka. Projekat je vrijedan 450 hiljada eura,za obje strane,  i trajaće tri godine.

„Mi smo kao lokalitet za ovaj projekat izabrali Tumbarice koje datiraju iz rimskog perioda. Prvi problem na koji smo naišli je što se lokalitet nalazi na privatnom posjedu. Za ovaj projekat je važno to što ćemo kroz njega dobiti veoma vrijednu opremu za istraživanje – dron teodolitsku stanicu“, naglašava ona.

Kroz program zaštite i očuvanja kulturnih dobara, Polimski muzej od Ministarstva kulture dobija određena sredstva za realizaciju projekata koja se odnose na konzervatorska i arheolška istraživanja.

„Jedini na sjeveru države posjedujemo odgovarajuće licence za izvođenje ovih istraživanja i praktično pokrivamo čitav sjever  Crne Gore. Određene lokalitete radimo već nekoliko godina. Tu, prije svega mislim na  lokalitet Samograd na kojem će se ove godine raditi četvrta faza istraživanja. Višegodišnji su i projekti Torine u Petnjici i Vila Rustika u Bijelom Polju. Iako sarađujemo dobro sa Ministarstvom kulture, problem je što opština Berane nije dobila nijedan projekat ove vrste, već radimo samo projekte u drugim opštinama“, kazala je Folić.

Pored projekata koji obuhvataju arheološku i konzervatorsku djelatnost, u Polimskom muzeju aktivno rade i na promociji galerijske djelatnosti organizovanjem brojnih izložbi slika i  skulptura, održavanjem književnih večeri i koncerata. Pored toga, radi se i na modernizaciji muzeja.

„Trudimo se da uredimo muzej po uzoru na moderne muzeje u velikim gradovima. S tim u vezi, uveli smo službu zaštite i video nadzor, uradili  web sajt, izradili QR kodove stalne muzejske postavke a uređen je i lapidarijum i prostor od 120 kvadrata za depo i radionicu“, zaključila je ona.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply