Podaci o koroni u EU: Što više vakcinisanih, manje umrlih

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Evropska komisija objavila je tabelu sa podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koji pokazuje odnos vakcinisanih i umrlih u zemljama Evropske unije. Podaci o procentu vakcinisanog stanovništva odnose se na punoljetno stanovništvo, a podaci o umrlima na 14-dnevni period u novembru.

“Podaci pokazuju da što je veći procenat vakcinacije, to je manja smrtnost”, objavili su iz Evropske komisije na Tviter nalogu.

Irska na vrhu

Na vrhu po broju vakcinisanog stanovništva je Irska. U toj državi je vakcinisano 93 odsto odraslih. Na milion stanovnika imaju 15 umrlih u 14-dnevnom periodu.

Slijedi Portugal, gdje je vakcinisano 92 odsto odraslih, a imaju 10 mrtvih od posljedica kovida na milion stanovnika.

Isti postotak vakcinisanih ima Malta. Ona bilježi nula mrtvih od posljedica kovida na milion stanovnika u 14-dnevnom periodu.

Sljedeća na listi je Danska s 89 odsto vakcinisanih i 10 umrlih na milion stanovnika u 14-dnevnom periodu.

Manji izuzetak među državama sa visokim postotkom vakcinacije čini Belgija, koja je vakcinisala 87 odsto odraslih, a ima 29 umrlih na milion osoba u pomenutom periodu.

Hrvatska, Bugarska i Rumunija najgore i po broju vakcinisanih i po umrlima

U donjem dijelu tabele je puno veći postotak umrlih.

Među najgore rangiranim državama po procentu vakcinisanog stanovništva je Poljska sa 62 odsto vakcinisanih odraslih i 49 umrlih osoba na milion stanovnika u 14-dnevnom periodu.

Hrvatska je na 55 odsto vakcinisanih starijih od 18 godina i ima 168 umrlih od kovida u istom periodu.

Na dnu tabele je i Slovačka, koja ima 54 odsto vakcinisanih, ali odudara po broju umrlih. Bilježi ih 29 na milion, znatno manje nego druge zemlje na dnu liste.

Najslabije rangirane su Rumunija i Bugarska. U Rumuniji je vakcinisano 43 odsto odraslih i imaju 267 umrlih na milion stanovnika.

Bugarska je na dnu sa 29 odsto vakcinisanih i 325 umrlih na milion stanovnika.

Zabrinjavajući podaci o broju umrlih dolaze i iz Letonije, gdje je 266 umrlih na milion stanovnika.

Izvor: vijesti.me

Share.

About Author

Leave A Reply