POČINJE FESTIVAL “LIMSKO SRCE”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Peti Međunarodni festival pjevača, glumaca  i zabavljača „Limsko srce“  biće svečano otvoren sjutra , sa početkom u 10 h. Ovaj festival će trajati od 3. do 5.oktobra.

„Ova manifestacija je posvećena obrazovanju, druženju i zabavi djece predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovnih škola“, kazala je za Radio Berane savjetnica za kulturu u Opštini Berane Jelena Božović.

U okviru tri festivalska dana najmlađa beranska publika biće u prilici da na sceni Centra za kulturu pogleda šest predstava.

„Prvog dana festivala, 3.oktobra, u 10 časova u sali Centra za kulturu biće upriličeno svečano otvaranje, a kao specijalni gost publici će se predstaviti Miloš Milošević – Šika, dramski pisac i pjesnik za djecu. U nastavku će biti odigrana predstava „Šanta Panta“ pozorišta „Stanković“ iz Nikšića. Istog dana sa početkom u 17 časova na repertoaru je predstava „Kamenje“  Kulturno – sportskog centra iz Kaknja. U Četvrtak, 4.oktobra, sa početkom u 11 časova predstaviće se Bosansko narodno pozorište iz Zenice predstavom „Put do čarolije“, dok će u 17 časova biti odigrana „Novogodišnja bajka“ koju izvode učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Berana. Poslednji dan festivala rezervisan je za predstave „Zaleđeno kraljevstvo“  produkcije „Art tema“ iz Beograda i „Lepotica i zver“  Doma kulture iz Prijepolja, koje se prikazuju u 11, odnosno u 17 časova“, kazale je Božović.

Ona je naglasila da je dolazak na pozorišnu predstavu veoma važan za intelektualni i emocionalni razvoj djece, koja na taj način razvijaju kreativnost i samopouzdanje, razvija se njihovo interesovanje za umjetnost i na taj način obogaćuje njihov duhovni život.

Božović je najavila da će i ove godine, u saradnji sa školama, biti obezbijeđen dolazak učenika osnovnih škola sa gradskog i seoskog područja, kao i polaznika JPU „Radmila Nedić“, te korisnika Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

„Organizovan je dolazak djece iz svih gradskih i seoskih škola tako da će svako dijete imati priliku da odgleda bar po jednu predstavu. Naravno, ukoliko roditelji budu imali mogućnosti, mogu da dovedu djecu da pogledaju i sve ostale predstave. Što se tiče djece iz seoskih škola, za njih će biti organizovan prevoz“, saopštila je ona.

Božović je istakla da sa školama postoji dobra saradnja i u okviru likovnih i literarnih konkursa koje raspisuje Centar za kulturu, zatim kroz Opštinsku i Državnu smotru recitatora i manifestaciju „Djeca crtaju na asfaltu“, kao i kroz organizovanje Smotre amaterskog dramskog stvaralaštva na kom učestvuju učenici svih osnovnih i srednjih škola sa područja naše opštine.

„ U okviru ove smotre sve škole imaju priliku da pripreme svoju predstavu i da je odigraju na sceni Centra za kulturu. Iz prošlogodišnjeg programa Smotre na Festivalu “Limsko srce“ predstavila se škola iz Lubnica, a ove godine će tu priliku imati OŠ „Vuk Karadžić“. Takođe se u produkciji Centra za kulturu rade predstave za djecu. Do sada su odrađene dvije predstave u saradnju sa rediteljom Goranom Bjelanovićem – „Uspavani Deda Mraz „ i „Princ od šume“, a do kraja godine biće završena još jedna predstava za djecu, koja će premijerno biti izvedena na „Limskom srcu“ naredne godine, kao i predstava za odrasle, čija se premijera očekuje 31.  oktobra. Vrlo je bogat program Centra za kulturu, pogotovu kada je pozorišni život u pitanju“, istakla je ona.

Peti Međunarodni festival pjevača, glumaca i zabavljača “Limsko srce” organizuju opštinski sekretarijat za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO i Centar za kulturu Berane.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply