POBJEDNICI SJUTRAŠNJEG TAKMIČENJA ULAZE U DEBATNO POLUFINALE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovogodišnje debatno takmičenje, u okviru kojeg su održana dva kruga, pokazalo je veliki nivo pripremljenosti i debaterske vještine gimnazijalaca. Prema riječima sudija, uvodne debate najavljuju da će završnica eliminacionog kruga, koja će biti održana sjutra, biti vrlo uzbudljiva.

“Ovo je jedno od kvalitetnijih takmičenja, do sada smo mogli da vidimo zavidan kvalitet debata, koje su bile vrlo interesantne iuspijevale da drže pažnju. Takmičari su pokazali ozbiljan nivo pripreme, a posebno raduje što učenici prvog razreda pokazuju interesovanje, čak neki od njih i učestvuju u debatama. U prve dvije debate bilo je riječi o obrazovanju, tako da su nas takmičari proveli kroz zakon o obrazovanju u Crne Gore, preko  uporednih iskustava iz zemalja svijeta i regiona, do konkretnih predloga. Učenici pokazuju da ih proces obrazovanja itekako interesuje, da imaju kreativne predloge, zapažanja i razmišljanja” osvrnuo se na prvi dio takmičenja profesor i mentor u Debatnom klubu, Marko Radojević.

Drugog dana takmičenja održano je šest debata, a pobjede u njima odnijele su ekipe:

1. Saška Obadović, Jelena Bojović, Marta Pešić

 2. Adnan Uković, Balša Bubanja, Jakov Pantović

 3. Jovan Janković, Bojana Ralević, Vukićević Ivana

 4. Isidora Laban, Nevena Kastratović, Miloš Čantrić

 5. Sanja Barjaktarović, Nina Zečević, Inesa Huremović

6. Bekir Ramdedović, Svetislav Vukanić, Filip Dragović

Manje uspjeha u drugoj debate imali su:

1.Anastasija Golubović, Jelena Garović, Maja Martinović

 2. Emir Huremović, Andrija Dašić, Andrej Pajković

 3. Anastasija Femić, Vasilije Kastratović, Uroš Lekić

4. Lazar Živković, Nemanja Deletić, Mirko Kuburović

 5. Sandra Vesković, Aleksandra Spalević, Milica Jovančević

 6. Ajla Stanić, Dina Muratović, Lea Agović

Prema pravilima takmičenja sve ekipe, bez obzira na uspjeh u prethodna dva kruga, imaju pravo da se takmiče u trećem krugu, nakon kojeg će na osnovu broja poena biti određene ekipe koje nastavljaju nadmetanje u polufinalu.

Pored profesora Radojevića o tome koliko črsto brane svoju poziciju sude i Luka Novović i Nikolija Pešić, učenici Gimnazije i uspješni debateri, koji su dva puta učestvovali na Državnom takmičenju na kojem su ostvarili zapažene rezultate. Ekipno su dva puta uzeli treće mjesto, a u pojedinačnom plasmanu Nikolija je bila najbolja govornica prvenstva, a Luka se našao u prvih deset.

“Ono što smo kao sudijski panel primijetili jeste to da takmičari iz svake debate izadju spremniji za narednu, iz razloga što se trudimo da u toku obrazloženja presude ukažemo kako na vrline tako i na mane takmičara pojedinačno, kako bi oni prije narednog kola radili na njima. Takmičarima bih savjetovao da za sledeći krug takmičenja daju sve od sebe, jer kako takmičenje odmiče tako su i kriterijumi rastu” dao je savjet učesnicima takmičenja Luka Novović.

Ovogodišnje takmičenje jedinstvno je i po broju prijavljenih ekipa, što pokazuje da interesovanje za debate raste, čemhu zasigurno doprinose uspjesi koje ostvaruju na takmičenjima.

“Veoma sam ponosna što je ove godine prijavljeno više ekipa nego ranije, medju članovima timova ima i učenika prvog i drugog razreda, početnika u debate. To me posebno raduje jer vidim da će debata uvijek biti njegovana od strane učenika koji su ljubitelji same retorike, ali i profesora koji nam nesebično daruju svoje znanje.Čast mi je što sam ove godine sudija, što nam je ukazano povjerenji i prilika da mlađim debaterima prenesemo znanje i iskustvo koje imamo kao učesnici Državnog takmičenja. Prisutno je više odgovornosti jer treba da saslušamo obije strane i najbitnije, pravično presudimo. Član tima u kom sam, Luka Novović, profesor Marko Radojević i ja se trudimo da što objektivnije presudimo i do detalja pojasnimo iz kojih razloga je tim bio bolji od oponenata. Drugari debateri su odlično pripremljeni, posjeduju odlične govorničke vješine i znanje iz svih oblasti i priuštili su kvalitetne debate. Vide se jaka volja, upornost i posvećenost. Lijepo je što na ovaj način razvijamo kritičko mišljenje i na taj način gledamo na svijet drugim očima gdje se postiče i samo razumijevanje. Sigurna sam da će Gimnazija iznjedriti mnogo dobrih debatera i da će se još više učenika uključiti izučavanju iste jer bez kulture dijaloga i kritičkog mišljenja neće postojati funkcionalno demokratsko društvo, a mi tome treba da težimo” kazala je Nikolija Pešić.

Debatni program u Crnoj Gori počeo je da se razvija prije dvadesetak godina, a Gimnazija “Panto Mališić” jedna je od rijetkih srednjih škola koja je prepoznala njegov značaj, tako da učenici imaju priliku da i kroz izborni predmet savladaju osnove debatovanja. Najzainteresovaniji među njima znanje mogu usavršavati  u gimnazijskom Debatnom klubu, čijem radu su pored profesora Radojevića veliki doprinos dale i profesorice Mila Jelić i Sehada Ćeman.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJASA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply