PLATNIM LISTAMA FABRIKE CELULOZE I PAPIRA IZGUBLJEN SVAKI TRAG

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

I pored brojnih urgencija još uvijek se nije ušlo u trag poslovnoj i finansijskoj dokumentaciji bivše Fabrike celuloze i papira koja je na misteriozan način prije šest godina nestala iz prostorija ove nekad uspješne kompanije. Odmah nakon što je uočeno da nema dokumenata nadležni iz Opštine su slučaj prijavili Upravi policije, a u prijavi je između ostalog navedeno da se radi o nestanku platnih lista za period od 1963. do 2004. godine, koje služe za popunjavanje obrasca M4 prilikom odlaska radnika u penziju.

– S obzirom na veliki značaj pomenute dokumentacije, koju radnici svakodnevno potražuju u cilju ostvarivanja svojih prava u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osuguranju, molimo vas da preduzmete neophodne mjere u cilju pronalaženja lica koja su protivpravno, bez odobrenja nadležnih u Opštini Berane organizovala i izvršila izmještanje pomenute dokumentacije – navodi se u obavještenju koje je 2015. godine Opština Berane dostavila beranskoj policiji.

Iz policije su ranije navodili da su slučaj predočili Područnom organu za prekršaje i da je nakon toga, na osnovu Zakona o arhivskoj djlatnosti, radi daljeg postupanja predmet proslijeđen Državnom arhivu. Kazali su da je procedura u toku i da se preduzimaju određene mjere za rasvjetljavanje ovog slučaja.

Iz lokalne uprave ističu da još uvijek nijesu dobili nikakve informacije i da ni danas ne znaju šta se desilo sa tako vrijednom dokumentacijom.

– Slučaj smo odmah prijavili policiji, ali još uvijek nijesmo dobili odgovor na pitanje ko je i gdje uklonio platne liste bivših radnika i ostale vrijedne papire – ponovili su juče su iz lokalne uprave.

Bivši radnici koji potražuju neophodnu dokumentaciju tvrde da imaju saznanja da su određena lica sve finansijske dokumente natovarila na kamion i odvezla u nepoznatom pravcu. Vlasnik bivše upravne zgrade Fabrike celuloze i papira postalo je preduzeće DOO ŠIK Polimlje. Nestanak dokumentacije prvi je prijavio Mikan Dabetić, knjigovođa, koji je u poslednjih tridesetak godina bio radno angažovan da bivšim radnicima izdaje neophodne papire.

– Prosto je nevjerovatno kako je neko mogao da odnese tako vrijednu papirologiju koja je od izuzetnog značaja za bivše zaposlene, tim prije kad se zna da je kroz Fabriku celuloze i papira za vrijeme njenog rada prošlo oko 14.000 radnika. Zato sam slučaj odmah prijavio nadležnim organima, ali, nažalost, ništa nije urađeno da se ta dokumentacija pronađe – kazao je Dabetić.

Vandali opljačkali Rudeš

Uz nestanak vrijedne dokumentacije, nepoznata lica su iz upravene zgrade bivše Fabrike celuloze i papira odnijeli na desetine radijatora, kablove, tehničku opremu i štošta drugo što se može unovčiti kod otkupljivača starog gvožđa. Prilikom premetačine vandali su oštetili i dio raspoloživog inventara. U poslednje vrijeme sa Rudeša je nošeno praktično sve što se moglo odnijeti. Nije rijetka pojava da pojedinci usred bijela dana sa proizvodnih pogona, uz upotrebu specijalnog alata, skidaju različite metalne elemente.

– Vandali su godinama odnosili sve što se moglo odnijeti sa Rudeša. Radi se o opremi čija se vrijednost mjeri milionima eura, koju niko nije zaštitio – navode bivši radnici.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply