PETKOVIĆ I SOFTIĆ NAGRAĐENI NA FESTIVALU “ZAVIČAJNE STAZE”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Festival kratkih priča “Zavičajne staze” zatvoren je sinoć proglašenjem nagrađenih autora, a svečana ceremonija, i ove godine, protekla je u znaku pisaca iz Berana, jer je nagrada za najbolju priču pripala Ljerki Petković, a drugo mjesto osvojila je priča Adema Ada Softića.

Na konkurs XVII Festivala pristigao je rekordan broj priča iz cijele bivše Jugoslavije, njih 65, a priča “Ćilim” koju je napisala profesorica Ljerka Petković, prema riječima predsjednika žirija Šabana Šarenkapića, na potpuno jedinstven i upečatljiv način donosi priču o Bihoru.

“Nisam očekivala da ću poslije prošlogodišnje nagrade ponovo biti na ovom mjestu, pa je zato moj osjećaj zadovoljstva nekako poseban i drugačiji od svih iskustava do sada. Odluku da ponovo učestvujem na Festivalu kratke priče „Zavičajne staze“ donijela sam u poslednji čas, nekoliko dana pred zatvaranje konkursa, a motiv za to je bila moja želja da na neki način zahvalim organizatorima, Petnjici, Bihoru i ovim divnim ljudima na svemu što sam u prethodnih nekoliko godina doživjela kao učesnik ovog Festivala. I tako je nastala moja priča „Ćilim“, koja lebdi između sna i jave, kao moj doživljaj ovog, slobodno mogu reći, magičnog kraja” kazala je Petković koja je na prošlogodišnjem Festivalu osvojila treće mjesto.

Moto ovogodišnjeg Festivala je bio “Ostati ili otići”, čime se željelo ukazati na činjenicu da veliki broj mladih napušta ovaj kraj, ali i pozvati na razmišljanje šta treba učiniti kako bi njihov odlazak zaustavili.

Primajući nagradu, naš sugrađanin Adem Ado Softić, je kazao da ga je duh Bihora inspirisao da napiše priču “Zimka”.

“Ovaj Festival iz godine u godinu sve više raste, uprkos svim poteškočama. Čast mi je što sam večeras ovdje sa vama i što je moja priča nagrađena” dodao je on.

Prvobitna misija Festivala da putem pisane riječi sačuva tradiciju i kulturu ovog kraja opstaje, ali iz godine u godinu ona postaje i nešto više – metafora koja okuplja ljudesa različitih strana, iz različitih sredina.

Festival Zavičajne staze organizuje nevladino udruženje Centar za kulturu Bihor.

Milena Bubanja Obradović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply