PEŠIĆ: UNAPREĐENJE KVALITETA ŽIVOTA OSOBA SA INVALIDITETOM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
U Hotelu Berane, danas je otvoren Prvi sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori, na kojem je učešće uzelo oko tridesetak izlagača iz Berana, nekoliko opština iz Crne Gore, kao i Bosne i Hercegovine.

Sajam je organizovan u okviru projekta POWER – stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, kojeg finansira Evropska unija kroz IPA II program prekogranične saranje Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Cilj sajma je, kako je saopšteno, promocija prava na rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u skladu sa Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom.

Sajam je otvorila Maja Pešić, projekt menadžerka u Opštini Berane, koja je kazala da je ta manifestacija organizovana u cilju razvoja regiona kroz unapređenje preduzetništva realizacijom uspješnih i inventivnih biznis ideja, sa uključivanjem teško zapošljivih grupa i osoba sa invaliditetom.

“Saradnja Opštine Berane sa institucijama na svim nivoima je uvijek usmjerena na unapređenje života naših građana i pokretanje dijaloga s ciljem priznavanja prava osoba sa invaliditetom na rad, na osnovu jednakosti sa drugima i mogućnosti da zarađuju za život, obavljajući posao koji su slobodno odabrali ili prihvatili na tržištu rada i u radnom okruženju. U skladu sa Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, svakodnevno se preduzimaju odgovarajući koraci da se osiguraju i promovišu ostvarivanje prava na rad, kroz preduzimanje odgovarajućih mjera, uključujući zakonsku regulativu. Važno je napomenuti da su aktivnosti lokalne uprave usmjerene na pojednostavljivanju komplikovanih birokratskih procedura i eliminisanja biznis barijera koje usporavaju i otežavaju privredne aktivnosti, kako bi se unaprijedio kvalitet i efikasnost javnih usluga”, istakla je Pešić.

Ona je dodala da je jedna od osnova rada lokalne uprave afirmisanje koncepta unapređenja kvaliteta života osoba sa invaliditetom kroz mogućnosti za njihovo profesionalno angažovanje i stvaranje uslova za povećanje zaposlenosti i njihovo ravnopravno učešće na tržištu rada uz otklanjanje barijera i stvaranje jednakih mogućnosti.

“Projektima koji se tiču zapošljavanja OSI, a koje Opština Berane realizuje u okviru službe za projekte i investicije, trudimo se da utičemo na uključivanje u društvene tokove i tržište rada OSI kroz unapređenje radnog kapaciteta, kao i unapređenje znanja i kompentencija tokom obuke na radnom mjestu i tokom obuke od strane licenciranog izvođača obuke za odrasle”, kazala je Pešić, dodajući da Opština Berane na ovaj način daje značajan doprinos u smanjenju nezaposlenosti kroz jaku i stalnu podršku grupi teško zaposlivih lica i OSI.

Savjetnik za rad sa poslodavcima u Zavodu za zapošljavanje u Beranama, Vladan Babović, kazao je da nezaposlena lica sa invaliditetom imaju punu podršku u smislu pronalaženja zaposlenja.

“Mi u Zavodu za zapošljavanje nastojimo da budemo partneri na svim projektima što se tiče poslodavaca i nezaposlenih lica”, rekao je Babović, naglašavajući da Zavod daje priliku svim osobama sa invaliditetom i raduje se svakom njihovom zaposlenju.

Ispred Kancelarije za evropske integracije, obratio se Bojan Vujović, koji je govorio o značaju takvih manifestacija, u cilju osnaživanja i dokazivanja osoba sa invaliditetom.

U ime Udruženja paraplegičara Bara obratio se Slavko Vučićević.

Sajam OSI bio je izložbenog karaktera. Na štandovima su izloženi, pored ostalog, ručna radinost, med, sokovi, garderoba i slično.

Romana Lalić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply