PEJOVIĆ: Logično da Joanikije naslijedi Amfilohija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Protojerej i glavni i odgovorni urednik “Radio Svetigore” Nikola Pejović kazao je da je vladika Joanikije “jedan od najomiljenijih episkopa ne samo u Crnoj Gori, nego i u srpskoj crkvi”, te da bi bilo “potpuno prirodno i logično da on bude i nasljednik mitropolita Amfilohija”.

On je u Jutarnjem programu Nove S rekao da je vladika Joanikije “duhovni sin mitropolita Amfilohija, episkop koga ljudi sa istom ljubavlju i isitim poštovanjem doživljavaju kao Amfilohija”.

“Takođe, čovjek koji ima izrazitu monašku crtu, izuzetno čestit, pristupačan i nardoni vladika”, rekao je Pejović.

Ističe da je Joanikije je jedan od najomiljenijih episkopa, ne samo u Crnoj Gori, nego i u srpskoj crkvi.

“I zaista bi bilo potpuno prirodno i logično da on bude i nasljednik mitropolita Amfilohija. A koliko sam vidio, takvo je raspoloženje i među episkopima i tu ne bi trebalo da bude nikakve dileme”, kazao je Pejović.

O svemu će ipak, kako je rekao, odlučiti Sveti arhijerejksi sabor.

Pejović je demantovao pisanje medija da je Vučićev zahtjev da govori na sahrani odbijen jer, koliko on zna, takav zahtjev nije ni poslat.

“Vučićev dolazak nas je obradovao, jer to znači bolje odnose Srbije i Crne Gore”, kazao je Pejović.

Komentarišući nepoštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti tokom sahrane mitropolita Amfilohija, Pejović je rekao da “takav događaj ne može da se smjesti u obične stvari”.

“Znali smo da je mitropolit blizak sa svakim čovjekom i da on ne može da se sahrani u krugu sveštenstva, on ne pripada samo sveštenstvu, pripada cijelom srpskom narodu i svim ljudima od Južne Amerika i Australije”, istakao je Pejović.

Pejović je rekao da to što se na sahrani nije pojavio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije iznenađujuće. Naglasio je da je predsjednik Crne Gore poslao telegram saučešća.

“Mislim da je više od 500 telegrama saučešća bilo poslato. Ovo se može uporediti samo sa sahranom Patrijarha Pavla”, ocijenio je Pejović.

Izvor: rtcg.me

Share.

About Author

Leave A Reply