PACIJENT IZ DANSKE NEGATIVAN NA KORONA VIRUS

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Državljanin Crne Gore koji je, u Berane, stigao iz Danske sa simptomima sličnim gripu nije obolio od korona virusa.

To je portalu Radio Berane portvrdio direktor beranske Opšte Bolnice doktor Budimir Dabetić.

On je kazao da su odmah po saznanju za ovaj slučaj, jutros,uzeli uzorak od ovog pacijenta i poslali ga Institutu za javno zdravlje odakle im je večeras odgovoreno da je nalaz negativan.

“U potpunosti smo ispoštovali sva medicinska pravila i upustva koja je dao Institut za javno zdravlje. Možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je pacijent koji je došao iz Danske nema korona virus” rekao je Dabetić.

Testirani pacijent je zbog obaveza lične prirode juče doputovao iz Danske, gdje boravi na privremenom radu, a pošto je imao simptome koji mogu ukazivati na to da je obolio od korona virusa, odmah je po javljanju ljekaru testiran kako bi se utvrdilo da li se radi o običnom gripu ili korona virusu.

“Iako je malo čudno kako je pacijent sa temperaturom izašao iz Danske, koja je zatvorila granice, zahvaljujući brzini i našoj spremnosti da ogovorimo na ovaj izazov pokazlo se, na sreću, da je sve uredu i da nije u pitanju korona viru” dodao je Dabetić.

Kako je objavljeno na twitter nalogu Instituta za javno zdravlje trenutno se pod zdravstveno sanitarnim nadzorom nalazi 536 osoba koje su tokom prethodnih 14 dana boravile na području sa široko rasprostranjenom transmisijom virusa.

Od početka dešavanja, u laboratorijama Instituta za javno zdravlje ukupno je rtPCR metodom testirano 60 osoba koje su ispunjavale elemente definicije sumnjivog COVID-19 slučaja. Rezultati svih dosadašnjih laboratorijskih analiza bili su negativni.

Milena Bubanja Obradović


Share.

About Author

Leave A Reply