OTVORENA 15. LJETNJA ŠKOLA ZA MLADE DIPLOMATE “GAVRO VUKOVIĆ”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

15. Ljetnja škola za mlade diplomate “Gavro Vuković”, pod nazivom “Snaga diplomatije: sprječavanje sukoba, očuvanje mira i promovisanje prosperiteta”, svečano je otvorena danas u Beranama.

U dvorištu kuće poznatog crnogorskog diplomate i ministra inostranih poslova, na ceremoniji svečanog otvaranja, budućim diplomatama iz 32 države svijeta obratili su se ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova i direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić.  

Ministar Krivokapić je rekao da se Crna Gora 2008. godine koliko-toliko odužila vojvodi Gavru Vukoviću, dajući svojoj diplomatskoj akademiji ime po njemu.

“To je malo za nekog ko je stvarao univerzalnu vrijednost Crne Gore, ko se borio za Crnu Goru i perom i duhom, pa i blizu ratišta – mudrošću. I tako smo došli do toga da ime vojvode Gavra Vukovića bude ime pod kojim će mlade diplomate naučiti da nema konačnih pobjeda u politici. To nas je vojvoda Gavro učio stvarajući veliku Crnu Goru, vraćajući njene teritorije, ali ne veliku hegemonističku Crnu Goru, već Crnu Goru ideja, pravde i slobode”, naglasio je ministar.

Ova akademija je, kako je kazao, odnjegovala 633 mladih diplomata, koji su ponijeli dio duha Crne Gore, a sa 270 predavača iz čitavog svijeta pokazala da imamo sa čim izađi pred cijeli svijet i ta akademija je rasadnik ideja koje Crna Gora baštini i na kojima traje.     

“Najgora stvar koja bi se mogla desiti maloj državi je njena jednosmjerna diplomatija, koja bi bila slijepa za njene pragmatične ciljeve i koja bi bila rukovođena političkim, etničkim i konfesionalnim romantizmom”, citirao je Krivokapić mudrost vojvode Gavra koju je napisao prije više od vijeka, a koja nam treba da bismo rješavali probleme pred kojima se naša država trenutno nalazi.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova kazala je da ima ogromnu privilegiju da pozdravi mlade diplomate iz 32 zemlje.

“Vi, kao mlade diplomate, posjedujete snagu i vještine da date veliki doprinos transformaciji naše planete. Prije petnaest godina UNDP i Ministarstvo vanjskih poslova udružili su snage da, zajedno sa našim partnerima iz Opštine Berane, osnuju ovu ljetnu školu za mlade diplomate. Počelo je kao skroman poduhvat sa namjerom da se ojačaju diplomatski odnosi, stvori mreža diplomata širom svijeta i Crna Gora se stavi na mapu globalne diplomatije”, rekla je ona.

Gašparikova je podsjetila da su u proteklih petnaest godina, 82 zemlje poslale 633 mladih diplomata u Crnu Goru da steknu nove vještine i povežu države.

“Principi otvorenog dijaloga, multilateralizam i strast prema umjetnosti i zanatu diplomatije su stub ove Ljetnje škole, koja je već stekla globalno priznanje”, dodala je ona.

Direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić naglasila je da diplomatija daje svježinu i polet, probija puteve saradnje, gradi mostove zajedništva.

“Ljetnja diplomatska škola, ne računajući prethodne godine kada je održana u online formatu, simbolično počinje u Beranama. Tema ovogodišnje škole je od izuzetnog značaja u današnjem vremenu i dešavanjima koja su aktuelna i koja se tiču svakoga od nas” ,istakla je Folić i polaznicima poželjela puno uspjeha u radu, mnoštvo novih saznanja, ali i prijateljstava i dragocjenog iskustva u Beranama i Crnoj Gori.  

Ove godine na diplomatskoj školi učestvuje 47 učesnika iz 32 države Evrope, Amerike, Afrike, Azije, Australije, i to – Albanije, Andore, Australije, Austrije, Azerbejžana, Bahreina, Bugarske, Čilea, Češke Republike, Egipta, Estonije, Francuske, Mađarske, Indije, Irana, Japana, Kosova, Letonije, Maldiva, Mongolije, Maroka, Holandije, Poljske, Portugala, Južnoafričke Republike, Slovačke, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine i Urugvaja.

Andrija Turčinović

Share.

About Author

Leave A Reply