OTVOREN MODERNI ARHIV OPŠTINE BERANE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novi Arhiv Opštine Berane, jedan od najmodernijih i najuređenijih opštinskih arhiva u Crnoj Gori, otvoren je u prostorijama Regionalnog biznis centra na Rudešu.

Načelnik Službe za zajedničke poslove Danko Martinović, kazao je da je  projekat, vrijedan oko 40 hiljada eura, finansiran sredstvima iz budžeta Opštine Berane.

„Ovo je samo jedan u nizu projekata koje je Opština Berane realizovala u poslednje vrijeme, što predstavlja jedan kontinuitet i dokaz je da smo podigli standarde u skoro svim aspektima poslovanja i djelovanja. Primjer za to je i kancelarijsko i arhivsko poslovanje i ovaj naš novi Arhiv – jedan od najmodernijih i najuređenijih opštinskih arhiva u Crnoj Gori. Glavni inspektor za arhivsku djelatnost je nedavno vršio inspekcijski nadzor u Opštini i, obilazeći ovaj prostor, rekao da sličan ne posjeduju čak ni mnoga ministarstva”, istakao je, na svečanosti povodom otvaranja, Martinović.

U narednom periodu, kako je najavio, preostalo je da nabave softver koji će pomoći da se potpuno digitalizuje rad Arhiva. Na taj način će se omogućiti digitalno arhiviranje, tako da će korisnici tj. obrađivači predmeta, na svojim računarima, uvijek imati svu dokumentaciju vezanu za neki predmet.

Foto: Opština Berane

„Vrijednost nabavke softvera iznosi oko pet hiljada evra, tako da će ukupni troškovi na kraju iznositi oko 45 hiljada evra“, naglasio je Martinović.

On je podsjetio da u prethodnom periodu, u prostorijama starog arhiva, nijesu postojali adekvatni uslovi za prijem, smještaj, sređivanje, obradu i zaštitu arhivske građe.

„Otvaranjem novog arhiva kompletna arhivska i registraturska građa biće pohranjena, objedinjena i smještena na jednom mjestu. Sada imamo namjenske i adekvatne prostorije koje su dovoljno prostrane za smještaj čitave arhivske građe Opštine Berane i koje ispunjavaju sve ambijentalne i tehničke karakteristike za bezbjedno čuvanje, zaštitu i korišćenje iste“, kazao je Martinović.

Foto: Opština Berane

Menadžer Opštine Vladimir Đaković je, između ostalog, govorio o funkcionisanju arhiva i objasnio da se izradom softvera približavamo onome što predstavlja glavni pravac u ovoj oblasti, a to je upravo digitalizacija podataka.

Novi opštinski Arhiv je opremljen po najsavremenijim standardima. Sastoji se od arhivskog depoa – prostorija za smještaj i držanje arhivske građe, skeniranje i kopiranje, pregled i čitanje – čitaonice, radnih prostorija i prostorije za smještaj zaposlenih arhiva.

Prigodnoj svečanosti povodom otvaranja Arhiva prisustvovali su predsjednik opštine  Berane Dragoslav Šćekić i brojni lokalni funkcioneri i odbornici.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply