OTKRIVENA BISTA MARŠALU ŽUKOVU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na Dan heroja otadžbine Rusije otkrivena je spomen bista maršala Georgija Konstantinoviča Žukova u Cvetnom parku u Beranama.

Bistu najodlikovanijem maršalu u istoriji Sovjetskog saveza i Rusije otkrili su predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić i ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

Predsjednik Šćekić je u svom obraćanju istakao da ga posebno čini srećnim činjenica da otkrivanjem spomenika maršalu Žukovu šalju jasne poruke iz slobodarskih Berana.

„Na ovaj način jačamo bliske, prijateljske odnose između naše dvije države i šaljemo nedvosmislenu poruku slobode, antifašizma iz slobodarskih Berana. Maršalu Žukovu je mjesto i u Beranama, jer je ovaj kraj i u Drugom svjetskom ratu bio sinonim borbe za slobodu i istinske ljudske vrijednosti, oličene u borbi protiv fašizma, za neki bolji i pravedniji svijet“, dodao je Šćekić.

Naglasio je da je spomen bista dar Ruske federacije Opštini Berane i njenim građanima na radost snaženja i unapređenja kulturnih i istorijskih veza naših naroda.

„Predstavnicima Ruske Federacije uputio bih riječi zahvalnosti za doprinos što ovaj spomenik od danas uljepšava Cvjetni park, Berane i Crnu Goru, u iskrenoj vjeri da nastavljamo našu zajedničku borbu na putu antifašizma i njegovanja tradicija i vrijednosti. Na ovaj način želimo da vratimo na najviši nivo saradnju i prijateljstvo Crne Gore i Rusije“, zaključio je Šćekić.

Ambasador RF u Crnoj Gori Vladisalav Maslenikov kazao je da je simbolično to što je ovaj spomenik otkriven na Dan heroja otadžbine, koji se danas obilježava u Rusiji.

„Izrazio bih zahvalnost vlastima opštine Berane i mještanama na inicijativi za postavljanje ovog značajnog spomenika, jednom od legendarnih vojskovođa iz Drugog svjetskog rata, čovjeku s čijim imenom je vezana pobjeda nad fašizmom“, dodao je on.  

Ambasador Maslenikov je istakao da je Jugoslavija dala svoj doprinos u pobjedi nad fašizmom, kao što je i Crna Gora, koja je izgubila deset odsto svog stanovništva u tom ratu.

„Inicijativu za postavljanje spomen biste smatram dobrim doprinosom obilježavanju jubilarne 75. – godišnjice obilježavanja pobjede u Drugom svjetskom ratu, naše zajedničke pobjede koju proslavljamo ove godine“.

Naglasio je da je admiral Žukov uvijek bio na najopasnijim i najodgovornijim djelovima fronta.

„On je u godinama rata bio oličenje prkosa pred vragom i njegov talenat priznavali su i njegovi protivnici u bitkama za Moskvu, Lenjingrad ili Staljingrad”, saopštio je ambasador RF u Crnoj Gori.

Kako je najavljeno, u Cvetnom parku biće postavljena još jedna spomen bista heroju Aleksandru – Leksu Saičiću, kapetanu crnogorske vojske, koji je karijeru stekao u Ruskoj vojnoj službi i herojski branio interese Rusije.

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su, pored ostalih, njegovo preosveštenstvo Vladika Budimljansko-nikšićki Gospodin Joanikije, predsjednik Skupštine opštine Novica Obradović, predsjednik Opštine Budva Marko Carević, predsjednik Komisije Boris Boričić i predstavnici boračke organizacije.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply